Rendszerbe foglalt szellemi tulajdonkezelés

Tudásból értéket kovácsolni – nem könnyű feladat. Főleg akkor, ha valamilyen új tudásról, találmányról van szó. Szabadalmaztatás, piacra vezetés, szolgáltatásfejlesztés, csupa kihívás a szellemi tulajdon kezelésének szövevényében. A győri egyetemen eddig is felkarolták az innovatív kezdeményezéseket, a közelmúltban még átláthatóbbá vált ez a támogató folyamat.

Riglersystem™ (RS) néven szellemi eszközmenedzsment (SZEM) kultúra és technológia rendszert vezetett be – a hazai felsőoktatási intézmények közül másodikként – a Széchenyi István Egyetem Tudásmenedzsment Központja. A rendszer az egyetem Szellemi Tulajdonkezelési Szabályzatában foglaltak szerint követi végig a szellemi tulajdonkezelési folyamatokat, azok menedzselését, illetve a szellemi eszközök értékpotenciálját.

A szellemi tulajdon védelmével foglalkozó munkatársak és az egyetem vezetői a rendszer segítségével nyomon tudják követni, hogy milyen szellemi eszközök keletkeznek az intézményben, azok milyen státuszban vannak és milyen értéket képviselnek.

Az egyéni találmányi ötletekkel rendelkező kutatók és hallgatók szellemi termékeiket feltalálóbarát módon menedzselhetik. Az egyetem tudományos portálján keresztül elérhető rendszerbe épített kérdőívek segítik a tulajdonkezelést, s a Tudásmenedzsment Központ szakértőinek értékelése során az is hamar kiderül, hogy egy adott koncepciót érdemes-e szabadalmaztatni, illetve vállalni annak költségeit, avagy milyen irányba érdemes elindulni a termékfejlesztés útján. A rendszer a keletkezéstől a jogi státuszon és a bekerülési költség értékén át a hasznosításig végigköveti a szellemi termék útját, mindezzel hozzájárulva az értékes ötletek sikeres megvalósításához. Vagyis ahhoz, hogy a tudásból érték váljon.

A rendszer bevezetése az „Egyetemi Tudásmenedzsment Központ létrehozása, valamint a regionális szintű tudáshasznosulást és tudástranszfer segítő szervezeti fejlesztések a Széchenyi István Egyetemen” című, TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0005 azonosítójú projekt részeként valósult meg, amelyhez az Európai Unió és a Magyar Állam 391.228.695.- Ft összegű támogatást nyújtott.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×