Reszkess Saint-Tropez! Itt az Albán Riviéra!

Reszkess Saint-Tropez! Itt az Albán Riviéra!

Leállósáv, vadkerítés, hófogórács. Mifelénk jellemzően ez van az autópálya mellett. Albániában meg? Maga az élet… Kecskenyáj, betonbunker, terményét árusító paraszt. A pályán pedig közlekedik gyalogos, kerékpáros, haszonállat is. Gyakran a menetiránnyal ellentétesen. Nem véletlen, hogy a megengedett maximum 110 km/h…

Albániába jellemzően kétféle turista érkezik: az árvadász és a felfedező. És mindkettő megtalálja a maga számítását. Az árvadász fapadossal érkezik, és helyközi buszjárattal jut el (fillérekért) a görög határ közeli halászfaluba. Aztán egész héten ott is marad. A felfedező viszont autót bérel, és egy idő után igyekszik kerülni a turistás helyeket. Az ország ugyanis izgalmas, vadregényes, lenyűgöző. Mindez viszont nem feltétlenül érhető tetten a felkapott üdülőhelyeken.

Albánia turizmusa pár éve robbanásszerű fejlődésnek indult, aminek egyaránt van jó és rossz oldala. Egyrészről egyre inkább elérhetők azok a szolgáltatások, melyekhez az európai utazóközönség szokva van, ráadásul folyamatosan bővül a szálláshelyek választéka is. Másrészről az árak lassan elérik a magyarországi szinteket, az üdülőhelyek pedig elvesztik minden helyi jellegüket. Ettől függetlenül Albánia továbbra is egyetlen csomagban nyújtja mindazt, amit a legtöbb utazó és nyaraló keres: a kalandot, a tájat, a felfedezésre váró kultúrát és a káprázatos strandokat.

 

A hegyek csúcsa a felhőbe, a lábuk a tengerbe ér


A riviéra

Francia névrokonával ellentétben az Albán Riviéra egyáltalán nem hemzseg az ötcsillagos szállodáktól. És nem jár ide vakációzni a hollywoodi elit. Tegyük hozzá: szerencsére. Az albán tengerpart szépségét ugyanis a táj érintetlensége adja: az égbe nyúló hegyek, melyek lába a vízbe ér, no meg az eldugott kis öblök, ahol a tenger szinte valószínűtlen, halványkék színű.

A parti út bő száz kilométeren át tekereg két nagyváros, Vlora és Saranda között. A táv megtételére pedig érdemes rászánnunk az időt, egyrészt mert sok a hajtűkanyar, másrészt mert ez Európa egyik legszebb tengerparti útvonala. Sziklás öblök, domboldalra felkúszó falvak és jellegzetes albán életritmus - mindenből kapunk egy komoly ízelítőt az utunk során. Még szerencse, hogy a szerpentin mentén sok helyen alakítottak ki pihenőhelyet, így nem a kétsávoson vészindexelve kell megörökítenünk egy megkapó panorámát vagy élethelyzetet.

 

Halászfaluból lett üdülőhely: Saranda


A riviérától délre, a görög határ közelében találjuk Ksamilt, a magyar turisták körében legkedveltebb üdülőhelyet. Fő vonzerejét apró szigetei adják, melyek nagyon hangulatosak, ráadásul ezek egyikén működik a környék vitathatóan legszebb strandja is. A településsel szemben már Korfu hegyei magasodnak, az albán szárazföldet ugyanis egy két kilométeres tengerszoros választja csak el a népszerű görög szigettől.

 

Gjirokastra jellegzetes házai


Mit együnk, mit igyunk?

Érdemes megkóstolnunk a spenótos, sajtos vagy hagymás töltetlékkel készülő rétest, a byreket, bátrabbak pedig kipróbálhatják a túróval gazdagított lecsót, a fërgesët is. A gyorséttermekben, azaz qebaptorékban jellemzően hamburger, rablóhús és valamilyen fasírtféle közül választhatunk. Persze vehetünk ugyanitt gyrost (döner kebapot) is – ez utóbbi jellemzően disznóhúsból készül, és a miénknél valamivel zsírosabb.

Az italok közül népszerű a kávé, melyet európai vagy török módra (zaccosan) elkészítve rendelhetünk. Jók és viszonylag olcsók az albán sörök is. Vállalkozóbb kedvűek pedig – helyi szokás szerint - akár natúr ivójoghurttal is leöblíthetik az épp elfogyasztott byreket.

 

A naplementék lélegzetelállítók

 

Kiss TamásTovább a gyorplusz.hu-ra
×