Robotpincér hozza ki a kínai ételeket

Robotpincér hozza ki a kínai ételeket

Az új ipari forradalom két hordozórakétája a digitalizáció és a robotizáció. Ahol erős az ipar, ott a robottechnika térhódító hatása már most érzékelhetően érvényesül, de mostanára a kisebb vállalkozásokban is megjelentek a robotok.

 

 

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Bem téri patikában robot keresi meg és adja át a gyógyszerészeknek a tablettákat. Neki köszönhetően a patikus nem húzkod fölöslegesen fiókokat, nem megy el a szomszédos szekrényhez kutatni a gyógyszereket. Gyorsabb és pontosabb lett a kiszolgálás, ráadásul a robot nem hibázik.

Most egy győri kínai étteremben emberszerű robottal találkoztunk.

A kiszolgáló robot szoknyájáról ítélve nőnemű lehet. Halkan lopakodik kezében a tálcával, melyen az általunk kiválasztott halak, húsok, növények és gyümölcsök állnak. Nem nyersen, hiszen a jégről kiemelt tintahal, vajhal, rák, kagyló a keleti növényekkel, köretekkel együtt kerül a séf tűzhelyére, ahol egy fedővel letakarja, s egybesüti, párolja őket. A szakács egyszerre öt-hat tálnyi ételt gondoz. A vendégnek nem kell végigvárnia a sorát, visszamehet akár előételt enni, inni vagy csak beszélgetni az asztalához, s a konyhatechnológiai művelet termékével a robotpincér lány odasuhan a székéhez, és szembefordul vele. Csak le kell emelni kezéből a tálcát.

A nagyipari robottechnika már érett korba lépett, különösen a világcégek technológiai fejlesztéseinek eredményeképpen. Nemrég kezdődött meg az Audi Hungáriánál az elektromos motorok gyártása, a munkafolyamatokat szinte teljesen robotizálták. A járműgyártásban pedig régebb óta az emberekkel egy csapatban dolgozik Éva és Ádám, az első két olyan győri robot, amely egy brigádba tartozva kooperálni képes az emberi teammel.

Sokan az állásukat féltik a robotoktól, mások meg arról panaszkodnak, elembertelenedik a világ. Ez egyáltalán nem törvényszerű. Felelősségben és etikában fel kell nőni azokhoz a technikai produktumokhoz, amelyeket saját munkájának segítése érdekében talál fel az ember.

Legyen hát üdvözölve a robot pincérnő az étteremben, annyi jogos megjegyzéssel: ha már robotot szerződtettek, nem ártana a készpénzes fizetést kiegészíteni a bankkártyás számlakiegyenlítéssel. Aligha hisszük, hogy ennek technikai okai lennének.

Fotó: Marcali Gábor

Hajba Ferenc

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×