Romlott a levegő minősége

Romlott a levegő minősége

Az ország több részében magas a szállópor-koncentrációja - a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombati tájékoztatása szerint.

 

Egészségtelen a levegő minősége Miskolcon és Putnokon. További tizenkét település, köztük Győr levegőminősége kifogásolt, azaz a kisméretű aeroszol részecskék (PM10) tömegkoncentrációja meghaladta az egészségügyi határértéket. Egészségtelen levegő esetén elsősorban légúti tünetek (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés) jelentkezhetnek. A rossz levegőminőség a légzőrendszer mellett a szív- és érrendszer, az immunrendszer és a központi idegrendszer megfelelő működését is befolyásolhatja – emelték ki.

A jelenség nem ritka a téli fűtési szezonban, különösen szélcsendes időszakokban. A megelőzés érdekében fontos a megfelelő minőségű tüzelőanyagok használata és a gépkocsik mellőzése.

Javulás szombaton sem várható az érintett területeken – közölte az NNK. A szakemberek azt javasolják, hogy kerüljék a tartós kint tartózkodást, a lakás szellőztetését a legtisztább időszakra időzítsék. Fontolják meg a nehéz kültéri tevékenységek átütemezését, csökkentését, ha jelentkeznek a már említett légúti tünetek. A Dunántúlon viharos széllökések keverik, tisztítják át a levegőt a hétvégén.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×