Sándor György kapta a Győri Könyvszalon alkotói díját

Sándor György kapta a Győri Könyvszalon alkotói díját

Sándor György vette át a 17. Győri Könyvszalon alkotói díját ma délelőtt a Győri Nemzeti Színházban. A péntektől vasárnapig tartó rendezvényen több mint száz program várja a látogatókat.

Bizonyára sokunk agyába beleégett Sándor György utcai jelenete, mikor egy Burda szabásmintával a kezében kérdezgette az embereket, mi merre van. Amikor a Könyvszalon hivatalos megnyitója előtt megláttam a humoristát, ez a video villant elém.

Szinte semmit sem változott, pedig néhány hónap múlva 80 éves lesz. A díj fontosságáról kérdeztem, azt mondja: Kafkai helyzetben van, - mármint nem Margitka, hanem Franz - aki a csehek között német, a németek között zsidó volt. „Én az írók között előadóművész, az előadóművészek között humorista, a humoristák között humoralista vagyok.” Szerinte az egyszemélyes színháza kapta a díjat, hiszen számos könyve jelent már meg, amelyek nagyrészt az önálló esteknek a szövegkönyvei, amelyek írások akár irodalomnak is nevezhetőek. „De nem tetszelgek abban, hogy én író vagyok.” Az előadóművészek nem tudnak írni, az írók nem tudnak színészkedni, nála ez a kettő egyben van. „Mondják, hogy a papír rivaldáján nem is biztos, hogy átmegyek, ha valaki olvassa, mögé kell képzelni a mozdulataimat, a hangomat, a nevettetéseket, az együttérző csendeket.”

Sándor György jövő év április 4-én lesz 80 éves, Karinthy Frigyes a példakép, a műfaj megteremtője viszont augusztus végén volt 80 éve, hogy elhunyt. „Neki köszönhetek mindent, ezért most egy új előadással, a saját írásaimmal, próbálok meg tisztelegni előtte. Ennek ma este Győrben lesz a főpróbája. Az est első részében a Tanár úr kérem hangvételű, a második részben az Így írtok ki hangvételű írásaimat hallhatja a közönség." Arról is kérdeztem, milyen kapcsolatok fűzik Győrhöz, és ő már sorolta is a barátságokat, amelyek még a ’60-as évekre nyúlnak vissza: Villányi László, Benkő József, Hámor Vilmos, az újabb keletűek Kocsis Tibor, és Horváth Sándor Domonkos. A beszélgetés végén még megemlít egy fellépést, a Barokk fesztivál keretében meghívták a zsinagógába, ő nem értette mit keres ott, mi köze a barokkhoz, vagy a zsinagógához. Aztán kiderült, van egy műsora, aminek a címe: A legvidámabb barokk.

A Könyvszalon megnyitóján dr. Somogyi Tivadar alpolgármester a könyv jelentőségéről, az olvasás fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta, a rendezvény nem egyszerűen egy rangos irodalmi seregszemle, hanem üzent is: itt vagyunk, szükségünk van az irodalomra nem felejtettünk el olvasni, vágyunk a minőségi szórakozásra.

Az alpolgármester utalt rá, Sándor György munkásságát egyetemista kora óta követi, azóta szórakozik azon a kifinomul, intellektuális, sokszor a társadalom elé görbe tükröt tartó humoron, ami a humorista sajátja. Ő az élő példa arra, hogy a kifinomult intellektuális humor is lehet művészi műfaj, ami nem csak pillanatnyi szórakoztatást nyújt, hanem elgondolkodtat, sajátos módon világít rá bizonyos visszásságokra.

Dr. Somogyi Tivadar felhívta a közönség figyelmét arra, hogy Győr ezer kincse között ott van a Győri Könyvszalon is, amely a város programkínálatának fontos és értékes eleme. Azért, hogy e kincseket még inkább megismerjék a világban,  a város pályázik a 2023-as Európa Kulturális fővára címre.

Sándor György ma este a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy-termében mutatja be jubileumi stílusparódiáit. .

A háromnapos seregszemlén könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, drámaíróverseny, koncertek, színházi előadások és játszóház várja a látogatókat.

Részletes program itt.

Földvári Gabriella

Fotó. O. Jakócs Péter

 

Csatolt galéria: XVII. Győri Könyvszalon
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×