Sanghajban is megismerték a győri kékfestést

Sanghajban is megismerték a győri kékfestést

Tóth Ildikó győri kékfestő képviselte hazánkat a Sanghajban rendezett BudapestFEST elnevezésű kulturális és gasztronómiai fesztiválon. A kínaiak és a kint élő magyarok ki is próbálhatták a kékfestést, rajongtak a magyar motívumokért, különösen a rábaközi páváért és a csodaszarvasért.

Ildikó lapunknak tartott élménybeszámolójából kiderült, a négynapos fesztivált Magyarország Saghaji Főkonzulátusa szervezte az emblematikus Kelet Gyöngye Tévé torony lábánál. Az 1400 négyzetméteres területen magyar népművészek, táncosok, sportolók és népzenészek, akrobatikus kerékpár-bemutatók várták az érdeklődőket, esténként pedig nagykoncertek szórakoztatták a közönséget, a Budapest Klezmer Band, a Válaszút Táncegyüttes és a Virtuózok fiatal tehetségeinek közreműködésével. Bemutatkozott a HegeShow produkció, és az érdeklődők kipróbálhatták a magyar sportinnovációt, a Teqball fociasztalait is. A tévétorony forgó étterme a magyar gasztronómiai bemutatóknak, a torony körgalériája pedig a Hlinka Zsolt fotóművész budapesti képeiből rendezett kiállításnak adott otthont.

Tóth Ildikó Sanghajban mutatta be a kékfestés tudományát

A győri hölgy elmondta, a magyar kézművességet nyolcan képviselték, a kékfestő mellett volt matyó-hímző, csipkeverő, tojásfestő, mézeskalács-készítő, rézműves, szövő és kismesterség-oktató.Nem csak a kínaiak, hanem sok magyar látogató is érdeklődött a magyar népi kézművesség iránt, elcsodálkoztak a kézi csipke-készítésén, a matyó-hímzésen és örömmel próbálták ki a különféle mesterségeket.

A kínaiak izgalommal próbálgatták a kékfestő mintákat

A magyar vendégeket a híres Park hotelben szállásolták el, amelyet a világhírű felhőkarcolóiról nevezetes magyar építész Hudecz László tervezett. Az építész Sanghajba érkezésének 100., születésének 125. és halálának 60. évfordulójára emlékezve emlékszobát avattak tiszteletére az általa tervezett sanghaji Dahua Hotel épületében.

A kínai mindennapok

Ildikó személyes élményeit sorolva különösnek tartotta, hogy a kínaiak folyton szelfisztek, mindent megörökítettek, hogy rendkívül nyitott emberek, a parkokban közösségi életet élnek, tajcsiznak, táncolnak és karaokiznak, és invitálják az idegeneket, tartsanak velük. Furcsának tartotta, hogy az utcán teregetnek, parkokban és az út szélén szárítóhelyek vannak, és nem félnek, hogy ellopják a ruháikat. A motorkerékpárjaikat pedig hosszú elosztókábeleken töltik fel, amit a lakásukból engednek le.

 

Ilyen az, amikor magyar színekben pomázik a sanghaji Kelet Gyöngye tévé torony

 

A magyar delegációnak városnézésre is jutott ideje, voltak Bundran a folyóparti sétányon, meglátogatták Sanghaj óvárosát, a Yu Gardent a boldogság kertjét, és a Jade Buddha templomot.

A kékfestő hölgy azzal zárta beszámolóját, hogy számára igazán különleges élmény volt látni a kínaiak számára emblematikus Kelet Gyöngye tévé tornyot a magyar nemzeti színekkel kivilágítva.

 

F.G.

fotó: Tóth Ildikó

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×