Sárkánygyík Új-Kaledóniából: Ciliatus vitorlásgekkó

Sárkánygyík Új-Kaledóniából: Ciliatus vitorlásgekkó

Egykor úgy gondolták, hogy az új-kaledóniai vitorlásgekkó kihalt, de 1994 körül „újra felfedezték". Azóta hobbiállatként szerzett népszerűsége folyamatosan növekedett. Bőre sárgás, barnás vagy vöröses. Szemétől a háta közepéig tüskeszerű taraj fut, emiatt néha szempillás gekkónak is hívják.

Kapaszkodófarkát képes ledobni, de más gekkófajokkal ellentétben, nem nő helyette új. Hátsó lábai között bőrvitorla feszül, amit a fák közti manőverezésre használ – innen ered a faj neve.

 

 

Az alsó lombkoronaszint lakója, a fák vékonyabb ágain él. Nokturnális, azaz éjszaka aktív, nappal a fakéreg repedéseiben, levelek alatt pihen. A nőstény tojást rak, de ivadékait nem gondozza. Élettartamát fogságban 20 évre becsülik, de mivel viszonylag új hobbihüllőnek számít, ez a becslés bizonytalan. Rendkívüli népszerűségnek örvend; mivel szelíd és terráriumban könnyen tartható, kezdőknek is ajánlott, sok örömöt okozhatnak ezek a mókás kis állatok!

 

 

A hímek gyakran harcolnak egymással a dominanciáért, ezért együtt tartásuk nem javasolt. Egy hím és több nőstény viszonylag problémamentesen tartható közös terráriumban. Új-Kaledónia szigetvilágában őshonos. Az elmúlt időszakban számos színváltozatát tenyésztették ki a lelkes terraristák. Tartására egy kisebb, 50x40x80 cm-es terrárium tökéletesen megfelel. Megfelelő páratartalom és szobahőmérséklet, valamint trópusi típusú környezet élhető komfortfokozatot biztosít számára. Különleges lábujj-párnácskái lehetővé teszik, hogy könnyedén mozogjon a függőleges felületeken.

 

Táplálására fogságban kisebb rovarok és gyümölcspép szolgál. Folyamatosan legyen előtte víz tálkában, de a vízcseppeket is előszeretettel nyalogatja,

illetve a növények kelyheiben összegyűlő öntözővizet. A vitorlásgekkók általában szelídek, bár néha lehetnek kissé izgatottak is, ezért kézbevételükkor nem árt az óvatosság, mert megpróbálhatnak kiugrani a markodból és megsérülhetnek.

 

Szöveg és fotó: Nagy Ferenc

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×