Schwarzenberg szerint a csehek sem teljesen tiszták

A cseh külügyminiszter úgy véli, hogy Csehországot ugyan nem fenyegeti idegengyűlöletből fakadó erőszak, de azért ezen a téren a csehek sem teljesen tiszták.

"Kevésbé vagyunk kitéve a veszélynek, mert nagyobb bevándorlás nálunk nem volt. Az egyetlen dolog, ami már szintén szörnyű cselekedetekhez vezetett, az a romákkal kapcsolatos. Nálunk is történt néhány gyilkosság. Vegyük tudomásul, hogy ebben a csehek sem teljesen tiszták" - jelentette ki Karel Schwarzenberg abban az interjúban, amelyet az aktuálne.cz cseh hírportál közölt kedden.

 

A politikus szerint az oslói gyilkosságok elkövetője szemmel láthatóan "lelki beteg" személy. "Egy ilyen bolond bárhol a világon megjelenhet" - vélekedett a cseh diplomácia irányítója.

 

A miniszter azt állította: a bevándorlás nemcsak Norvégiában, de másutt is feszültséget keltett. Az idegenek elleni gyűlölet többé vagy kevésbé minden európai országban jelen van, ahol a bevándorlás nagyobb méreteket öltött.

 

"A probléma megoldására nincs receptem. Ez olyan munka, amely időt igényel, semmiféle varázspálca nem használ" - fejtette ki Schwarzenberg. Hozzátette: a bevándorlókat arra kell ösztönözni, hogy ne zárkózzanak be önmagukba és minél inkább alkalmazkodjanak a többségi társadalomhoz, a többséget pedig fel kell világosítani a bevándorlókról.

 

A külügyminiszter úgy látja, hogy a jövőben Csehországnak is számolnia kell azzal, hogy emelkedni fog a bevándorlók száma.

 

(MTI)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×