Sebőék, ha zengenek

Sebőék, ha zengenek

A parasztasszonyok kapálni vitték hátukon kisgyerekeiket, Soós Réka, a Sebő együttes énekese meg koncertezni. Kinek mi a foglalkozása.

A Sebő együttes mondott dalokat vasárnap este a Dunakapu téren a Magyar Hagyományok Fesztiválja és a X. Győri Pálinkafesztivál színpadán. Nem énekelt, mert azt a templomban szoktak, mondja el majdnem minden alkalommal Sebő Ferenc. Ők valóban énekmondók, autentikusak a népzenéhez, s a versekhez, amiket megzenésítenek. Minden daluk mögött sztori van. És ezeket el is mondják, ettől még személyesebb, közvetlenebb minden fellépésük.

Óvodások nőnek fel a Bóbitán és a Galagonyán, azt már nem merem állítani, hogy a fiatal szerelmesek most is József Attila Sebőék által megzenésített Rejtelmek című versével tudatják az érzéseiket, de akkor is élnek ezek a dalok, s még a hideg, nyirkos időben is a színpad előtt tartják a közönséget. Azt már csak a végén láthatták a nézők, hogy az egyik énekesnő, Soós Réka hátán mindvégig ott virgonckodott kislánya, Rozika. Jól érezte magát, ahogy azok is, akik vele együtt hallgatták az együttest.

Örömmel nyugtázhatjuk, hogy ezekre a fesztiválokra mindig rendkívül igényes előadókat hív meg a főszervező Győri Művészeti és Fesztiválközpont, amely a győri Magyar Hagyományok Házával közösen gondoskodott a kultúra nemes zamatáról.

 

Hajba Ferenc
Fotó: Marcali Gábor

Csatolt galéria: Pálinkafesztivál vasárnap - Sebő koncert / Fotó: Marcali Gábor
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×