Segítenek leszokni a dohányzásról

Segítenek leszokni a dohányzásról

A dohányzásról leszokni kívánó felnőttek számára indít a Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda a dohányzásról leszokást támogató csoportokat. A programra bárki jelentkezhet, akár egyénileg, akár baráti, vagy munkahelyi közösségek is.

 

Az Egészségfejlesztési Iroda a dohányzás megelőzését és a leszokás támogatását is célul tűzte ki feladatai között. A leszokást támogató, 8 alkalmas csoportos tanácsadás a bizonyítottan hatékony módszerek közé tartozik, melyre várják azokat, akik már elhatározták, hogy leteszik a cigit, de segítségre van szükségük.

A dohányzás ma világméretű népegészségügyi probléma, a WHO adatai szerint a dohányzás a megelőzhető halálokok között az első helyen szerepel. Becslések szerint az Európai Unió országaiban az összes halálozás 15%-a vezethető vissza dohányzásra. Hazánkban a cigarettázás elterjedtsége alapján Európa élvonalába tartozik. Amíg a napi szinten dohányzók aránya az unióban 26%, addig Magyarországon ez az arány 35%. A férfiak 42%-a, a nők 29%-a dohányzik rendszeresen. Nem véletlen tehát, hogy WHO szerint a magyar lakosság egészségi állapotának javításában a leggyorsabban úgy lehetne eredményt elérni, ha sikerülne visszaszorítani a dohányzást. A cigi elhagyása számos előnnyel jár, például azzal, hogy megszabadulhatunk egy költséges, de káros szenvedélytől. Nincs többé füstszag, rossz szájíz, sárga fogak, körmök, jobb lesz a közérzetünk, megszűnnek a reggeli köhögések, ellenálóbb lesz a szerveztünk és csökken a dohányzás okozta betegségek kockázata is.

A leszoktatás mellett, a dohányzás megelőzése érdekében is tesz a Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával és a Győr Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal együttműködve. Szakmai napot szerveznek, ahová óvodapedagógusokat, tanítónőket, általános iskolai tanárokat, osztályfőnököket, iskolai védőnőket, illetve iskolában prevenciót végző területi védőnőket várnak. A program célja, hogy bemutassa az óvodai, illetve iskolai prevencióban meglevő jó gyakorlatokat, gazdagítsa a dohányzás megelőzésben használt eszközök, módszerek tárházát.

A prevenciós szakmai napra és a leszokást támogató csoportokba is február 22-ig várják a jelentkezést. Regisztrációs e-mail: efiprogram.gyor@gmail.com

F.G.

fotó. illusztráció/pixabay

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×