Séta a Pozsonyi Kiflivel

Séta a Pozsonyi Kiflivel

Korpás Árpád idegenvezető a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás szervezésében újabb, tematikus, belvárosi sétára hívja az érdeklődőket.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás Petőfi barátjáról, a száz éve elhunyt Kolmár Józsefről is megemlékezikMagyar tematikus séta a pozsonyi András-temetőbenAz András-temetőről tart magyar nyelvű tematikus sétát június 18-án Korpás Árpád idegenvezető a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás szervezésében. A résztvevők megemlékeznek Petőfi Sándor legjobb pozsonyi barátjáról, a száz évvel ezelőtt elhunyt Kolmár Józsefről is.Az érdeklődőket a temető bejáratánál, az egykori Pray utcában (Ulica 29. augusta) várják 14.00-kor.

 

A Szent András-temető a 18. század végétől Pozsony egyik legjelentősebb temetkezési helyének számított. Mint minden sírkert, értékes tanúja, lenyomata a város történetének. Olyan módos polgárok és nemesek, közeleti személyiségek, vállalkozók és értelmiségiek végső nyughelye, akiknek a neve egybeforrott a városéval. Ide temették például Ortvay Tivadar helytörténészt, a pozsonyi Robinsonként is ismert, kalandos életű Jetting Károlyt és a Petőfi Sándor legjobb pozsonyi barátjának számító Kolmár Józsefet is. Az 1820-ban született és 1917-ben elhunyt Kolmár jelen volt a pozsonyi Petőfi-szobor 1911. szeptember 8-án tartott avatási ünnepségén.A Pozsonyi Kifli ősztől további magyar sétákat szervez. Szeptember 10-én Benyovszky Mánya Ágnes tanár és helytörténész a belle epoque néven is ismert boldog békeidők (1890–1914) épületeiről ad elő. A városnézés az egykori András király téren (Šafárikovo námestie), a „kacsás” szökőkútnál kezdődik 14 órakor.

 

Hornyák István idegenvezető és újságíró október 8-án a híres szobrászművész, Fadrusz János – a már nem létező pozsonyi Mária Terézia-szoborcsoport alkotója – pozsonyi műveit, munkásságát ismerteti azokkal, akik vele tartanak. Találkozás 14.00-kor a virágvölgyi templom (Blumentálsky kostol) bejárata előtt.A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás előadások egész sorát kínálja. Eseménynaptára megtalálható a várostörténeti írásokkal rendszeresen jelentkező www.pozsonykifli.sk honlapon. A szervezet a korábbi évek sikerein felbuzdulva 2018-as pozsonyi naptár megjelentetését tervezi, és reméli, saját standdal lehet jelen az idei adventi vásárban.

 

 

pozsonyikifli.sk

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×