Sikersztori! A 10 éves győri Dj Matyira figyel Magyarország

Sikersztori! A 10 éves győri Dj Matyira figyel Magyarország

A tehetséges kisfiú 19 ezer euró értékű rádiós munkaállomást kapott.

Semmit sem sejtett a győri kisfiú, amikor anyukájával kedden reggel megérkezett a Győr+ Média székházába. Csak annyit tudtak, hogy élő rádióműsorba jönnek és televíziós felvétel is lesz.

Jártak már a rádióban többször is, Orosz Sanyi műsorvezető szívesen tanítja Weisz Matyit, aki a Győr+ Médiatábor állandó résztvevője. A rádió stúdiójában találkozott a 42NETMedia ügyvezetőjével, Pintér Dániel Róberttel, aki szintén gyermekként kezdett érdeklődni a rádiózás iránt és a szakmai alapokat döntően Győrben szívta magába. A szakembert PIDRó néven ismerik a kollégák szerte az országban, hiszen a legtöbb honi rádióban a 42NET adáslebonyolító rendszert használják, de a határokon túl, a világ számos pontján ismerősen cseng a vállalat neve.

Sanyi hónapok óta szervezte a nagy meglepetést! Matyi élő rádióadásban 19 ezer euro értékben egy HP z240 típusú munkaállomást vehetett át PIDRótól, amelyen előre telepítetten megtalálható valamennyi olyan 42NET szoftvercsomag, amely ma egy internetes rádió számára elengedhetetlen.

Matyi már otthonról is profi adást tud sugározni

A 42NET és a HP Ink Magyarország 2 éves közös fejlesztői munkával egy olyan számítógépes konfigurációt állítottak össze, amelyen garantáltan valamennyi belépőszintű és professzionális AV (Audio Video) alkalmazás hibamentes futása, működése garantálható. A két cég egyébként a hazai rádiós piac nagy többségében ezeket a megoldásokat alkalmazza annak érdekében, hogy a rádióban soha ne legyen csend. Ahogy azt PIDRó is elmondta: „Az emberek tudják, hogy amikor bekapcsolják kedvenc állomásukat, az mindig szól! Elképzelni sem tudják, hogy a rádióban csendet sugározzanak. Ehhez pedig megfelelő technikai háttérre van szükség. Olyanra, amelyet most Matyi is megkapott.”

A mindössze tíz éves srácnak ráadásul a szervizeléssel sem lehet gondja, mert a munkaállomáshoz a HP Ink 24 óráshelyszíni support szolgáltatása is jár. Így, ha bármi probléma adódna, a gyártó szakemberei azonnal tudnak segíteni Matyinak. A csomag részeként, az adás előkészítés, szerkesztés, lebonyolítás és a hallgatók felé továbbítás is megoldottá válik ezután a 10 éves kisfiú számára. Matyi mostantól akár 24 órában rádiózhat, mert a szoftverek mellé egy felhő alapú megoldást is kapott, amellyel emberi beavatkozás nélkül tudja műsorait lebonyolítani. Az eddigi néhány tízfős hallgatói tábor most elérheti akár az 5000 főt is, ennyi hallgatóra elegendő sávszélességet kapott az IP alapú adás telefonrendszere mellé.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? PIDRó úgy jellemezte: „mintha a gyermekünk a dömper helyett egy igazi markolót kapott volna „gyakorolni”. Fontos azonban leszögezni, hogy Matyi már most olyan otthonosan kezeli a markolót, mint sok éve azon dolgozó felnőtt társai.” Nem meglepő tehát, hogy tehetségét a Győr+ Médián kívül több szakmailag érdekelt cég is észrevette.

Anyukája, Veronika is elkísérte fiát. Szurkol Matyinak, mögötte áll, az egész család támogatja, de Veronika egyedül neveli a kisfiút és húgát. Komoly szervezést igényel, hogy a gyermek legszentebb hobbijának hódoljon. Kötetlen munkaidőben dolgozik, előfordult már, hogy a főnökénél kellett kis szabadidőt kérni, hogy Matyit – például ma reggel is – elszállítsa. A fiatal tehetségtől megtudtuk, hogy az iskolában az évet már lezárták. Néhány tárgyat leszámítva – például a magatartást vagy a technikát – jelesei lesznek a bizonyítványban.

PIDRó (balra), Dj Matyi és Orosz Sanyi

Orosz Sanyi különösen büszke Matyira. "Amikor Harcsás Judit kolléganőmmel kitaláltuk a Győr+ Médiatábort, vagy az ingyenes média szakkört, akkor pontosan ez volt a célunk: segíteni a gyermekeknek kinyílni. Rengeteg tehetséges fiatal van és ha nem is lesz többükből rádiós vagy tévés, akkor is olyan dolgokat tapasztalnak, amiket később – az élet számos területén – kamatoztatni tudnak. – Dj. Matyiban egy kissé magamat látom. Nagyjából ennyi idős voltam, amikor először jártam rádió stúdióban, ennek lassan három évtizede, de tisztán emlékszem az érzésre. Akkor, ott eldőlt minden. Amikor csak lehetett, bejártam a rádióba, az volt a második otthonom. Ez egy olyan világ, amit kívülállóként szinte lehetetlen elképzelni. Egy rádiós nem csak akkor rádiós, amikor kigyullad a piros lámpa... ez egy életforma."

Matyinál is szinte már életformáról beszélhetünk. Járja a műszaki áruházakat, böngészi a termékkatalógusokat, próbálgatja a különféle szoftvereket, tanulgatja a rádiós fogalmakat – ma éppen a szignálpark különböző elemeivel ismerkedett meg: sweeper, jingle, liner, kick off... Tisztában van azzal, hogy rádiózni korántsem egyszerű. Sok-sok szakmai ismeretre van szükség ahhoz, hogy jó rádióssá váljon.

A Szünet rádió eddig akkor volt hallgatható, amikor főhősünknek éppen volt egy kis ideje adást készíteni. A jövőben tehát automatizálni tudja a folyamatokat, így például amikor suliban lesz, akkor is szólhat a zene – vagy bármi más, amit előkészít. Matyi jelenlegi házi stúdiója – a keverőpult és a mikrofon mellé – a világ egyik legmodernebb szoftver és hardver rendszerével egészül ki.

Matyi profi. Amikor az ötvenedik adására készült, nyereményjátékot hirdetett. Vásárolt néhány ajándékot, amelyeket egy furfangos játékban lehetett megnyerni. Azután talált még egy tábla csokit a fiókban, ez lett a "ráadásnyeremény", hát kisorsolta. Azt mondta, ha felnőtt lesz, rádiós lesz.

Mi viszont azt üzenjük neked: Matyi, te már rádiós vagy! Szurkolunk, veled vagyunk, használd egészséggel a munkaállomást!

A Győr+ Rádió adását, az alábbi linken tudja meghallgatni.

Csatolt galéria: A 10 éves győri Dj Matyira figyel Magyarország
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×