Sikerült megmenteni Notre-Dame szerkezetét a teljes pusztulástól

Sikerült megmenteni Notre-Dame szerkezetét a teljes pusztulástól

Sikerült megmenteni a párizsi Notre-Dame-székesegyház kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól. A gótikus épület hétfőn gyulladt ki - percről percre tudósításunk fotókkal, videóval ITT ÉHRETŐ EL.

 

15:17:

Muszlim vezetők anyagi hozzájárulásra szólították fel a franciaországi muszlim közösséget

Együttérzésük kifejezésére és a Notre-Dame-székesegyház újjáépítését segítő pénzügyi hozzájárulásra szólította fel a franciaországi muszlimokat a Muzulmán Vallás Francia Tanácsa (CFCM) és a lyoni mecset vezetője kedden.

A CFCM közleményében mélységes szomorúságának adott hangot, és testvéri együttérzéséről biztosította a keresztényeket egy nappal azután, hogy lángra kapott a Notre-Dame.

A katedrális "a kereszténység jelképe, a katolikus vallás szent helye, Párizs ékköve, Franciaország történelmének szíve és a világörökség része" - emlékeztetett a tanács.

A tragédiát követően a nemzetközi közösség együttérzéséről tett tanúbizonyságot, és számtalan ember ajánlotta fel hozzájárulását a székesegyház újjáépítéséhez.

 

14:42:

Spanyolország nagy műemléképületeinek felülvizsgálatát tervezi

A párizsi Notre-Dame-ban történt tűzeset nyomán a jelentős spanyol műemléképületek felülvizsgálatát tartja indokoltnak José Guirao spanyol kulturális és sportminiszter, aki erről a helyi közszolgálati rádiónak (RNE) nyilatkozott kedden.

A miniszter tragédiának, katasztrófának nevezte a történteket, és hangsúlyozta, hogy a francia főváros híres katedrálisa szimbolikus értékkel bír a Európai Unió, a művészet, valamint az európai kultúra számára egyaránt. Egyesített minden elemet, amely egy emlékművet rendkívülivé és univerzálissá tesz - tette hozzá.

"Százszázalékos biztonság nem létezik sem a műemlékek, sem semmi más számára" - vélte a spanyol miniszter, hangsúlyozva, hogy a legnagyobb veszélyt az elöregedett elektromos hálózatok jelenti.

Kérdésre válaszolva elmondta: általánosságban a spanyol műemlékek biztonságosak, de a párizsi tűz figyelmeztetés, ami indokolttá teszi a felülvizsgálatot.

José Guirao beszélt arról is, hogy Spanyolország segítséget ajánl Franciaországnak.

 

Itt még teljes pompában a Notre-Dame / Fotó: Pixabay

 

13:39:

Ötven nyomozó vizsgálja, hogy miért kapott lángra a Notre-Dame-székesegyház, és egyelőre semmi jele sincs szándékos gyújtogatásnak - mondta el Rémy Heitz párizsi államügyész kedden, az üszkös katedrális előtt tartott sajtótájékoztatóján. "Abból indulunk ki, hogy baleset történt" - tette hozzá, rámutatva, hogy hosszú és összetett nyomozás elé néznek.

Heitz beszámolt róla, hogy öt vállalat munkásai és alkalmazottai dolgoztak a helyszínen, és elkezdték annak a tizenöt embernek a kihallgatását, akik előző nap jelen voltak az építkezésen.

Laurent Nunez francia belügyi államtitkár a BFM francia tévécsatornának elmondta: a következő napok legnagyobb kérdése, hogy mennyire tart ki az épület szerkezete. A helyzetről szakértők és építészek tanácskoznak, a tűzoltók az ő javaslataik alapján folytatják tovább munkájukat.

Patrick Chauvet, a katedrális igazgatója elmondta, hogy a lángok nem érték el a katedrális kincstárát, és az egyik legfontosabb ereklyét, Jézus Krisztus töviskoronáját is sikerült kimenteni az égő épületből. Franck Riester francia kulturális miniszter szerint a relikviákat a párizsi városházán helyezték el.

Chauvet szerint minden tűzvédelmi óvintézkedést megtettek, volt egy alkalmazott, aki naponta háromszor ellenőrizte a tetőszerkezetet a tűz elkerülése érdekében.

"Úgy gondolom, hogy nem tehettünk volna többet" - nyilatkozott az igazgató a tévének. "Természetesen mindig adódhatnak esetek, amelyeket nem láthatunk előre. Meg kell vizsgálni, mi történt" - tette hozzá.

A francia főváros tűzoltóságának szóvivője, Gabriel Plus kora reggel még azt mondta, mintegy száz tűzoltó továbbra is bevetésben van, küzdenek azért, hogy a lángok ne csapjanak fel újra. Később már arról számoltak be, hogy teljesen eloltották a tüzet.

 

13:35:

Magyarország kész segíteni az újjáépítésben

Magyarország a lehetőségeihez mérten mindig támogatja a bajba jutott keresztény közösségeket, ezért természetes, hogy a Notre-Dame újjáépítésében is hajlandó részt venni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten újságíróknak.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter közölte, az anyagi segítségnyújtás mellett a kormány koordinációs feladatokat is vállalhat, amennyiben magyar szakemberekre volna szükség a hétfő este leégett párizsi katedrális megmentéséhez.

 

Fotó: AP / Getty Images

 

13:03:

Az ünnepelt, de időnként elhanyagolt székesegyház

A heves tűzvészben hétfőn megrongálódott Notre-Dame-székesegyházat a francia történelem során hol ünnepelték, hol viszont mellőzték és elhanyagolták - mondta az AFP francia hírügynökségnek Claude Gauvard történész, a középkor ismert szakértője, aki könyvet írt a gótika e remekművéről.

Arra a kérdésre, mit képvisel a párizsi Notre-Dame Franciaország történelmében, a történész kifejtette: "Ez Párizs egyik jelképe, a béke, az egység és az egyetértés jelképe, amelyben évszázadok óta hálaadó miséket mutattak be, és amely különleges helyen áll, a város szívében. A székesegyház előtti téren van a nullás kilométerkő."

 

A székesegyház a pusztító tűzvész előtt / Fotó: Pixabay


Az épületen a reneszánsz idején és a 18. században számos csonkítást hajtottak végre, nem haboztak a timpanonba kaput vágni, hogy beférjen a királyi baldachin. A 19. században Prosper Mérimée és Victor Hugo íróknak, illetve Eugene Viollet-le-Duc és Jean-Baptiste Lassus építészeknek köszönhetően nyerte vissza eredeti gótikus formáját.

A történész szerint nem tettek elég erőfeszítést a székesegyház karbantartására sem. Úgy vélte, hogy jelenleg folyó munkáknak éppen idejük volt már, sőt el is késtek kissé velük. Elmondta, hogy a tatarozás előtt fent járt a huszártorony tövénél, ahol egy háló tartotta a lehulló köveket, hogy ne zuhanjanak alá.

A székesegyház helyreállításával kapcsolatban Claude Gauvard megjegyezte, hogy a ledőlt huszártorony helyreállítása nem lesz nehéz feladat, hála Viollet-le-Duc terveinek, aki nélkül a katedrális már nem állna. Ő állította helyre a - francia forradalomtól függetlenül - 1792-ben ledőlt huszártornyot.

Megsemmisült azonban az "erdő", a tetőzetet tartó hatalmas faszerkezet.

A Notre-Dame problémája, hogy egyszerre több szervezetnek van felette joghatósága: az érsekségnek, a párizsi városházának és a műemlékvédelmi hivatalnak. Így sokkal nehezebb a karbantartása is - emelte ki Gauvard.

 

A katedrális belseje a történelmi jelentőségű tűzeset előtt / Fotó: Pixabay

 

12:10:

Emmanuel Macron francia elnök határozatlan időre felfüggesztette európai parlamenti választási kampányát.

 

12:06:

Nincsenek megfelelő méretű fák Franciaországban a födém újjáépítéséhez

Nincsenek már olyan nagy fák Franciaországban, amelyeket fel lehetne használni a Notre-Dame leégett födémszerkezetének újjáépítéséhez - mondta el egy francia örökségvédelmi szakértő.

Bertrand de Feydeau, a Fondation du Patrimoine örökségvédelmi csoport alelnöke a France Info rádiónak kedden elmondta, hogy Párizs főszékesegyházának födémszerkezetét több mint 800 éve az ország területén lévő ősi erdőkből érkezett fákból építették.

Véleménye szerint a székesegyház tetőszerkezetét nem lehet pontosan ugyanolyanra felépíteni, mint amilyen a tűz előtt volt, mivel "jelenleg területünkön nincsenek akkora méretű fák, amekkorákat a 13. században kivágtak hozzá". Új technológiákat kell felhasználni a födémszerkezet újjáépítéséhez - tette hozzá.

A nyolcszáz éves tölgyfagerendák teljesen a tűz martalékává váltak. A tűzoltók közölték, hogy a harangtornyokat és a székesegyház számos műkincsét megmentették.

 

11:59:

"Parázs és könnyek" a francia és a külföldi sajtó címlapjain

A lángok martalékául esett párizsi Notre-Dame-székesegyház képei láthatók a keddi napilapok címlapján mind Franciaországban, mind külföldön - áll a Le Monde című francia napilap online változatában a tragédia másnapján, kedden közölt összeállításban.

 

A Le Monde című francia napilap

 

11:49:

Donald Tusk segítségre szólította fel az Európai Unió tagállamait

Az Európai Unió mindegyik tagországának részt kellene venni az előző napi tűzvészben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésében - szólított fel Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden.

"Tudom, hogy Franciaország egyedül is képes a rekonstrukcióra, de itt többről van szó, mint csupán anyagi segítségről. A katedrálisban keletkezett tűz ismételten rávilágított, hogy a szerződéseknél fontosabb és mélyebb kötelékek fűznek össze bennünket. Tisztábban látjuk, hogy mennyit veszíthetünk, és tudjuk, hogy együtt akarjuk megvédeni mindazt, ami Európát alkotja" - jelentette ki Tusk az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

Antonio Tajani, az EP elnöke felkérte a képviselőket, hogy szolidaritásuk jeleként adakozzanak az újjáépítésre, és arról számolt be, hogy gyűjtőládákat helyeztek ki ebből a célból az ülésterem bejáratánál.

 

Leégett a tetőszerkezet, és a kúp alakú huszártorony is leomlott

Grafika: Joyce Tseng, Sean O'Key / CNN

 

11:47:

Székesfehérvár is tízezer eurót ajánl föl az újjáépítésre

A városvezető minden olyan önkormányzatot hasonló felajánlásra buzdít, amelynek lehetősége van erre.

"Ha van város, amely átérzi egy katedrális elvesztésének tragédiáját, az Székesfehérvár" - utalt Cser-Palkovics András az egykori székesfehérvári koronázó templomra, amely ma romként látogatható.

 

11:44:

Bécsben nem tartanak hasonló tűztől a felújítás alatt álló Stephansdomban

Nem tart Bécs érseke attól, hogy a Stephansdomban hasonló pusztítást okozna egy tűz, mint a párizsi Notre-Dame-ban. Christoph Schönborn bíborost az osztrák sajtó idézte kedden.

Sírásra késztetőnek nevezte a lángokban álló párizsi Notre-Dame-ról készült felvételeket a bíboros, aki Párizsban végezte egyetemi tanulmányait.

Schönborn igyekezett eloszlatni azokat a félelmeket, hogy a Notre-Dame-hoz hasonlóan felújítás alatt álló Stephansdomban is hasonló pusztítást okozna a tűz.

Ezt azzal indokolta, hogy az épület fa tartószerkezetét a második világháborút követő felújításban acélra cserélték.

A bécsi tűzoltóság szóvivője, Christian Feiler elmondta, hogy az öreg faanyag nagyon könnyen meggyullad, és égése során az átlagosnál nagyobb hő keletkezik.

Hozzátette: ha ilyenkor hideg vízzel oltják a tüzet, az komoly károkat okozhat, mert megrepedhetnek a felforrósodott kövek, és a falak leomolhatnak.

Ugyanakkor Christian Feiler felhívta a figyelmet arra, hogy a Stephansdom tűzvédelmi terve régen készült.

 

11:39:

Putyin orosz restaurátorok segítségét ajánlotta fel Macronnak a helyreállításhoz

A legjobb orosz restaurátor szakemberek segítségét ajánlotta fel a tűzvészben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame-székesegyház helyreállításához Vlagyimir Putyin orosz elnök francia hivatali partnerének, Emmanuel Macronnak - közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

A Macronhoz intézett táviratában Putyin egyúttal együttérzését fejezte ki a francia államfőnek és népnek a történtek miatt.

"A Notre-Dame Franciaország történelmi jelképe, az európai és a világkultúra felbecsülhetetlen kincse, az egyik legfontosabb keresztény szentély. Az ezen az éjjel Párizsban történt tragédia a fádalom visszhangját keltette az oroszok szívében" - hangzott az üzenet.

Az orosz elnök kifejezte reményét, hogy a székesegyházat sikerül majd helyreállítani, és felajánlotta, hogy ennek érdekében Franciaországba küldje a legjobb orosz szakembereket, akik gazdag tapasztalatra tettek szert a világ kulturális örökségéhez tartozó emlékművek, beleértve a középkori építészet alkotásainak helyreállításában.

Az orosz kulturális minisztérium felajánlotta az ország múzeumainak és minden olyan polgárnak, aki nem közömbös a történtek iránt, hogy gyűjtést indít a Notre-Dame restaurálására.

 

11:32:

Lengyelország segíteni akar a székesegyház újjáépítésében

Lengyelország segíteni akar a hétfői tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame újjáépítésében - így nyilatkozott több lengyel politikai vezető, köztük Andrzej Duda elnök.

Andrzej Duda keddre virradóra azt írta Twitter-oldalán: a lengyelek jelentkeznek az államfői hivatalnál, és jelzik, hogy készek adományt adni a székesegyház felújítására. Duda meggyőződése szerint a felújítás "Európa újjáépítésének jelképévé válhat, ennek valódi, történelmi, zsidó-keresztény alapjain".

 

Fotó: BERTRAND GUAY/AFP/Getty Images

 

11:05:

Gyűjtést indít a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a tűz által súlyosan megrongált Notre-Dame-székesegyház újjáépítésére.

A szövetség a gyűjtéshez ezer eurót ajánl fel a magyar zsidóság nevében.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szövetség honlapján kedden azt írta, a Zsidó Világkongresszus alelnökeként javaslatot tett Ronald S. Lauder, a kongresszus elnökének arra, hogy a világ zsidósága nyújtson segítséget a helyreállításhoz.

A közleményben együttérzését is kifejezte a katolikus közösséggel és a francia nemzettel. Szerinte "nincs olyan hívő ember a világon, akinek ne marna szívébe a pusztulás."

Úgy fogalmazott, az egymás iránt érzett felelősség arra ösztökéli a szervezetet, hogy a szavakon túl szimbolikus adománnyal is segítsék a Notre-Dame újjáépítését.

 

10.00

Baleset miatt indítanak nyomozást

A párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást a Notre-Dame katedrálisban pusztító tűz ügyében, a tűzoltók pedig kedd reggel bejelentették, hogy teljesen megfékezték a lángokat.

A francia főváros ügyészsége nem vetette fel lehetőségként a gyújtogatást. Médiaértesülések szerint a tüzet a tetőszerkezeten zajló építési munkálatok is kiválthatták. Laurent Nunez francia belügyi államtitkár a BFM francia tévécsatornának elmondta: a következő napok legnagyobb kérdése, hogy mennyire tart ki az épület szerkezete. A helyzetről szakértők és építészek tanácskoznak, a tűzoltók az ő javaslataik alapján folytatják tovább munkájukat.

Patrick Chauvet, a katedrális igazgatója elmondta, hogy a lángok nem érték el a katedrális kincstárát, és az egyik legfontosabb ereklyét, Jézus Krisztus töviskoronáját is sikerült kimenteni az égő épületből. Franck Riester francia kulturális miniszter szerint a relikviákat a párizsi városházán helyezték el.

 

Jézus Krisztus töviskoronája / Fotó: Reuters Philippe Wojazer

 

Chauvet szerint minden tűzvédelmi óvintézkedést megtettek, volt egy alkalmazott, aki naponta háromszor ellenőrizte a tetőszerkezetet a tűz elkerülése érdekében.

A francia főváros tűzoltóságának szóvivője, Gabriel Plus kora reggel még azt mondta, mintegy száz tűzoltó továbbra is bevetésben van, küzdenek azért, hogy a lángok ne csapjanak fel újra. Később már arról számoltak be, hogy teljesen eloltották a tüzet.

A hivatalos közlések szerint három ember sérült meg könnyebben a tűzben, két rendőr és egy tűzoltó.

 

9.45

Érkeznek a felajánlások

Több vagyonos francia család ígért támogatást a székesegyház újjáépítésére. A Pinault család 100 millió eurós (32 milliárd forintos), míg Bernard Arnault francia üzletember 200 millió eurós (64 milliárd forintos) adománnyal járul hozzá a munkálatokhoz. A katedrális újjáépítésére az Egyesült Államokban is gyűjtést kezdtek. A GoFundMe adománygyűjtő oldalon több mint 50 kezdeményezést indítottak ezzel a céllal hétfőn. Eközben Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter együttérzését fejezte ki a franciákkal, és hangsúlyozta: elszomorította a katasztrófa.

Ferenc pápa is kifejezte szolidaritását a franciákkal, és rámutatott: "lehetetlen figyelmen kívül hagyni a szent építmény hatalmas jelentőségét, amely a spiritualitás, a kultúra és az egyház erejét jelképezi immár több mint nyolc évszázada".

Gérard Depardieu francia színész azt mondta: a leégett Notre-Dame iszonyú seb az egész városnak. Depardieu jelezte, hogy mielőbb visszatér Párizsba.

 

9.20:

Szeged tízezer eurót ajánl föl az újjáépítésre

A szegedi önkormányzat tízezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl az Európa egyik szimbólumának számító, a tűz által súlyosan megrongált párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésére - tájékoztatta az önkormányzat kedden az MTI-t. A közlemény szerint száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak.

A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést is indít, a párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez nyújtott hozzájárulásokat a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlájára várják.

 

6.05:

A gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében a kora esti órákban keletkezett a tűz, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak. A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett. A tűzoltóság közölte: egy tűzoltó súlyosan megsérült a mentés során.

A székesegyház nyugati részében álló két tornyot is sikerült megmenteni - mondta Jean-Claude Gallet a párizsi tűzoltóság vezetője a helyszínen, aki szerint a tűzoltók majdnem egy órán át vizsgálták át elemlámpákkal az északi torony tetőszintjeit.

Gallet szerint a tűzoltási munkálatok továbbra is tartanak, s még mindig fennáll a veszélye annak, hogy egyes belső szerkezeti elemek összeomolhatnak. Elmondta, hogy a tetőszerkezet kétharmada elpusztult. Az éjszaka folyamán igyekeztek lehűteni a felhevült épületet.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere közölte: a környéken lakókat kimenekítették arra az esetre, ha beomlana a székesegyház. Hidalgo a tűzoltóságra hivatkozva azt is közölte, hogy van remény a két harangtorony megmentésére.

 

Fotó: POOL/AFP / Philippe Wojazer

 

Újjáépítik a Notre Dame-ot

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél előtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre Dame-ot.  Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ „legnagyobb tehetségeinek” segítségét is. Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault máris százmillió eurót ajánlott fel a helyreállításra. A japán kormány is jelezte készségét arra, hogy hozzájáruljon a reastaurálás költségeihez. Szakértők szerint a munkálatok évekig tarthatnak majd.

André Finot, a Notre Dame székesegyház szóvivője korábban elmondta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről. A párizsi ügyészség időközben bejelentette: egyelőre balesetként kezelik a keletkezett tüzet. A vádhatóság korábban kizárta a gyújtogatást, illetve egy esetleges terrorcselekményt.

 

 

A bécsi tűzoltóság egyik szakértője az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy mennyire kényes feladat a Notre-Dame-ban megfékezni a lángokat, nem utolsó sorban az épületet alkotó felhevült mész- és homokkő miatt.

"Egy laikus számára a tűzoltási nehézségek szinte elképzelhetetlenek: az ilyen templomok tetőszerkezete rettentő mennyiségben tartalmaz régi faanyagot, ami nagyon jól ég" - mondta Christian Feiler. A felizzott köveket hideg vízzel leönteni pedig végzetes lehet, mert ettől az anyag megrepedezne, legrosszabb esetben pedig az egész épület összeomolhat - tette hozzá a szakértő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közleményében úgy fogalmaz, Magyarország együttérez Franciaországgal a párizsi Notre-Dame-székesegyházban kitört tűzvész miatt.

"Együttérzünk francia barátainkkal, amikor nézzük a fájdalmas párizsi képsorokat. A Notre Dame mindannyiunknak fontos keresztény szimbólum, vallási, kulturális jelkép, azt mutatja, kik vagyunk. Erőt és kitartást kívánunk a tűzoltóknak" - hangsúlyozta állásfoglalásában a tárcavezető.

 

 

Fotó: TASR, AFP
MTI

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×