Sokan fertőződnek meg nemi úton terjedő betegséggel

Sokan fertőződnek meg nemi úton terjedő betegséggel

A világon naponta több mint egymillióan fertőződnek meg nemi úton terjedő betegségekkel, mint amilyen a trichomoniázis, a klamídia, a kankó vagy a szifilisz - hívta fel a figyelmet csütörtökön Genfben közzétett jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

 

A 2016-os évre vonatkozó becslés alapján évente 376 millió fertőzés történik szexuális kapcsolat útján a 15-49 éves korosztályban, öt százalékkal több a 2012-ben becsültnél. Gyakran egyszerre több kórokozóval vagy évente többször is megfertőződik egy ember - olvasható a jelentésben, amely nem terjed ki a HIV-fertőzésekre.

Ez egy csendes és veszélyes járvány - állapította meg a jelentés egyik szerzője, Melanie Taylor.

A Föld lakosai közül minden negyedik fertőzött a négy betegség valamelyikével. Bár egy évben nagyjából ugyanannyi nő és férfi fertőződik meg nemi úton terjedő betegséggel, a baktériumok különösen makacsok a nők esetében, ezért őket lényegesen jobban sújtja a jelenség, mint a férfiakat.

A négy vizsgált betegségen kívül százmilliók érintettek herpesz- vagy HPV-fertőzésben, amely szintén nemi úton terjed - jegyezte meg az Egészségügyi Világszervezet.

A négy vizsgált betegségnek súlyos következményei lehetnek, így méhen kívüli terhesség, halvaszületés, meddőség, szív- és érrendszeri betegség, ízületi gyulladás. Csak 2016-ban 200 ezer szifiliszes anyától származó kisbaba halt meg közvetlenül a szülés előtt vagy után, vagyis a szifilisz a csecsemőhalandóság második leggyakoribb oka a malária után.

A WHO hangsúlyozta, hogy gyógyítható betegségekről van szó, ezért a szűrővizsgálatok gyakoribbá tételét, a gyógyszerek megfizethető áron való elérhetőségét, megelőzést szolgáló felvilágosító kampányokat és következetesebb gumióvszer-használatot javasolt.

Egyes országokban nem áll rendelkezésre elegendő benzatin benzil-penicillin a szifilisz kezelésére, a gonorreát okozó gonococcusbaktériumok közül pedig egyre több rezisztens az antibiotikumokra, ezért fennáll a veszély, hogy egy napon nem lesz kezelhető a betegség - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet.

 

Fotó: Pixabay

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×