Sonkasaláta

Sonkasaláta

Sokszor kifogyunk a reggeli vagy vacsora ötletekből, ez pedig egy kis újdonság, ami pirítóssal vagy sok zöldséggel a hűtőből bármikor elővehető.

Zsenge sonka, főtt házi tojás, krémes szósz az alapja a salátámnak. Felvidéken igen sokan reggelizünk majonézes salátát, legyen az a már általam emlegetett tőkehal saláta, azaz treszka, vagy párizsi saláta, de valójában rengeteg mindenből készítenek, amit majonézbe lehet ágyazni. Válogatósak is vagyunk mi, akik ezen nőttünk fel, hiszen fontos, hogy ízes legyen, de ne tolakodó. Picit édeskés, enyhe hagymaízzel, kis savanykás alappal és vékonyra legyen benne szeletelve minden hozzávaló. Bizony, bármilyen saláta is legyen, itt is a részletekben rejlik az ördög.

Az egyik legkedvesebb emlékem ezzel az étellel kapcsolatban tizenéves koromból való. A hosszan tartó, átmulatott éjszakák után az egyik barátnőnk mindig előre bekészített párizsi salátával várt bennünket. Nagyon is értette a módját a készítésének, valamint a hajnali lakoma a salátából páratlanul kiegészítette mindezt. Éppen ezért is azt gondolom, ezek a saláták minden helyzetben megállják a helyüket és bármivel tarkíthatjuk az összetevőinek sorát.


Bevásárló lista (4 főre):

300 g szeletelt főtt sonka (felvágott)

3 db főtt tojás

kis konzerv kukorica

2 szál csemege uborka (befőtt)

2-3 szelet lila hagyma

kk őrölt bors

1 kk só

1 tubus majonéz

200 ml görög joghurt

1 kk mustár

1 kk kecsap

Elkészítés

1. A szószt készítem el először, amihez összekeverem a majonézt, joghurtot, ketchupot, mustárt, sót, borsot és az apróra vágott két szelet hagymakarikát. Természetesen ennek mennyiségét növelhetjük, de ne legyen nagyon tolakodó a végeredmény.

2. A vékonyra szeletelt sonkát, a felvágottat kockákra vágom, az uborkát apróra, a tojást közepes méretűre és összekeverem a kukoricával és a szószhoz adom.

3. Friss petrezselymet, zöldborsót vagy esetleg kockázott sajtot adhatunk még hozzá. Mielőtt felszolgálom, hagyom minimum 1 órát pihenni a hűtőben.


#SzarkaZsófi

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×