Soproni borvidék: az átlagosnál valamivel szerényebb mennyiségű termés

Az átlagosnál valamivel szerényebb mennyiségű, de az utóbbi két évnél sokkal jobb a szőlőtermés a soproni borvidéken - közölte Taschner István hegybíró az MTI érdeklődésére.

Kifejtette: a korai piros veltelinit, a zenitet és az Irsai Olivért szedték le eddig; termésátlaguk átlagosan hatvan mázsa volt hektáronként, ami a sokéves átlagnál valamivel kevesebb. Ezeket a szőlőket azonban nem felvásárlásra, hanem saját feldolgozásra szánják a gazdák - mondta.

Hozzátette: az idei termés 15-20 százalékát károsította a jég, noha volt olyan terület - épp a fehérszőlőket adó Harka és Kópháza vidéke - ahol egy százhektáros területen 60 és 100 százalék között volt a jéggel elvert termés aránya.

Ennek a hétnek a végén látnak neki a kékfrankos szüretének, ami tíz nappal előbb van a szokásosnál, amelytől 80-90 mázsás hektáronkénti hozamot várnak. A zweigelt felvásárlási ára 90-95 forint körüli, a kékfrankosé 100 forint, szemben a vörös szőlők két évvel ezelőtti 55-60 és a tavalyi 85 forint körüli átlagával. Az érésben a cabernet sauvignon és a merlot még hátrébb tart, így egyelőre nem ismert az áruk - közölte a hegybíró.

 

(MTI)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×