Spárga mindenhez

Spárga mindenhez

Édes, savanykás, ecetes lében pár perc alatt eltehető a szezonális spárga, amit bármihez ehetünk. Roppanós marad, zsenge és főzés nélkül is fogyasztható, akár egy rántottában is.

Májusban a zöldséges standok roskadoznak a fehér és zöld spárgakötegektől, szerencsére egyre több a rajongója ennek az ókortól nagyra becsült, messziről felismerhető zöldségfélének. Én nem minden formában szeretem és attól is függ, hogy milyen színűt használok egyes fogásokhoz. A sárga a krémességet, selymességet jelzi nálam, ezért egy Hollandi mártással vagy levesben sokkal szívesebben találkozom vele. A zöld spárga viszont a frissességet, a zsenge, roppanós zöldséget jelenti, ezért egészben, hosszan, nem darabolva és inkább köretként szeretem fogyasztani. Sok finomságot igyekszem eltenni, amikor eljön a szezonja, hiszen összehasonlíthatatlan egy paradicsom íze júliusban és februárban, ahogy a spárgáé is, hiába kapható a boltokban. Amennyit lehet, együnk frissen akkor, amikor éppen terem, de a kamra polcán 1-1 díszüveg, mindig csábító, ha később is megkívánnánk. A legegyszerűbb variációra gondoltam egy ínyenc reggelihez: a tojás és az ízes spárga barátsága némi sajttal. Ehhez azonban el kell tennünk!

 

Bevásárló lista (4x 500ml üveghez)

1 köteg spárga

2 gerezd fokhagyma

1 tk mustármag

4 szem egész bors

1 kk borkénpor

1.5 liter víz

15 ek cukor

3 dl 20% ecet

3 ek só

1 kk olaj

Elkészítés

1. A spárgákat duplán mossuk meg, mert homokosak lehetnek, az aljukat hámozóval megpucoljuk.

2. Sterilizált üvegeket készítünk, amibe beleállítjuk a spárgákat, a vékonyra szeletelt fokhagymát és elkészítjük a főzőlevelet.

3. A vizet, cukrot, sót, borsot, mustármagot egy lábasban felforraljuk, és kicsit kihűtjük. Az üvegekben lévő spárgákra merem addig, amíg tele nem lesz. Tetőt teszek rá és egy újsággal bélelt magas falú fazékba állítom őket. Két dl vizet öntök az újságpapírral bélelt fazékba, lefedem és 15 percig közepes lángon forralom. Kihűtöm és beteszem a spájzba vagy a hűtőbe.

4. Az utolsó mozdulatot, azaz a fazékban való dunsztolást elhagyom, ha tudom, hogy 1 héten belül elfogyasztjuk a savanyúságot. Ekkor csak felöntöm őket a lével, lezárom és beteszem a hűtőbe.

5. Legalább 7 napig érlelem, ekkor savanyodik meg a zöldség, ezután kezdem el használni.

Rántottába, buggyantott tojás alá, rakott krumplihoz és friss salátába is egyaránt tökéletes ízű.


#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×