Sütőben sült epres túrógombóc

Sütőben sült epres túrógombóc

Tavasz lévén elindulnak az epres receptek, amelyek között igyekszem a lehető legegyszerűbbeket megmutatni, amilyen ez a gombóc is. Nem kell őrizni, csak eperrel tölteni és sütőben, krémes szósz között megsütni.

Korábban mindig izgatottan álltam a fazék felett, hogy vajon mikor jó már a gombóc a vízben. Feljött a tetejére vagy csak úgy tűnik, meddig hagyjam még, nyers vagy túl fő-e? Most mindettől megkíméltem magam és rátaláltam a sült verzióra, amit pontosan 40 percre teszek be a sütőbe és fura formák, kételyek nélkül veszem ki, majd tálalom. A zsemlemorzsát is elhagyom, bár mellé lehet pirítani, én nem ragaszkodom hozzá, inkább egy finom eperraguhoz. Kissé szkeptikus voltam a szaft miatt, amit tejföllel vagy sűrű görög joghurttal készítek, mert többen adnak hozzá egy tojást, de én nem, mert akkor összeáll, így pedig folyékony és szép, édes, krémes marad. Hidegen, melegen tökéletes akár kompóttal, akár friss gyümölccsel. Én ezt eritrittel készítettem, de az eredeti sok vaníliás cukorral készül.

 

Bevásárló lista:

500 g túró

3 ek eritrit vagy cukor

1 kk vanília kivonat

1 bio citrom reszelt héja

3 db tojás

150 g búzadara

1 nagy csipet só

200 g eper

Öntet:

350 ml tejföl (20%)

2 ek eritrit

20 g vaj

 

 

Elkészítés:

1. A tojásokat a cukorral vagy eritrittel habosra keverem egy elektromos kézi mixerrel (kb. 5-6 perc). Hozzáadom a citromhéjat, a sót, túrót és a búzadarát, majd alaposan egy spatulával elkeverem. Ezt a keveréket egész éjjelre vagy 3-4 órára, letakarva félreteszem dagadni.

2. Legalább 25 cm-es piteformát vagy sütőformát készítek elő, amibe beleöntöm az eritrittel elkevert tejfölt és elkezdek gombócozni.

3. Az epreket félbevágom, majd két evőkanálba masszát veszek, beleteszem az epret és kanállal megformázom, majd beleteszem a tejfölös keverékbe. A gombócokat kanál helyett kézzel is formázhatjuk.

4. A tetejére vajat szeletelek és előmelegített, 180 fokos sütőben 40 percig, fedetlenül sütöm.

Tálalásnál eperraguval díszíthetem még, amihez 200 g epret 1 ek eritrittel felforralok 1 percre, citromlével lefacsarom és a gombócok mellé tálalom. A tálalásnál a gombócokat érdemes leönteni még egy adag édesre kevert, friss tejföllel is.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×