Százezer virág a kultúra jegyében

Százezer virág a kultúra jegyében

A győri társulatok művészei is lapátot ragadtak, hogy segítsenek elültetni azt a több mint százezer palántát, amely Győr köztereire kerül ki a napokban.

„Szeretem a zöldet, fát nevelek, füvet nyírok, ezért szívesen mondtam igent a felkérésre, ahogy tették azt a társulat tagjai is” – avatott be minket Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója. Hozzátette, Győrnek nem csak a szépsége, de a kultúrája is egyedülálló, ezért nagyon bizakodó az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 pályázattal kapcsolatban.

Berkes Kálmán, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője ehhez a gondolathoz csatlakozott: „2009 óta, amióta a zenekar tagja vagyok, magam is látom, hogy Győr hatalmas fejlődésen ment keresztül. Ez nem csak az én véleményem, de külföldi vendégeink is sokszor megerősítik ezt. Ehhez a szépítő munkához pedig mi is szívesen csatlakozunk.” Az ültetésben a Győri Balett és a Vaskakas Bábszínház társulata is aktívan részt vett, akik szintén egyetértettek abban, hogy Győr megérdemelné az EKF-sikert.

Lapunk kérdésére Borkai Zsolt polgármester elmondta, a városszépítés most a virágok kihelyezésében, hamarosan pedig olyan fejlesztésekben is megmutatkozik, mint a Modern Városok Program keretein belül megvalósuló színházfelújítás a II. János Pál tér rehabilitációjával, vagy az új hangversenyterem megépítése. Ezek kultúránk meghatározó épületei lesznek, amelyek nem csak az EKF-siker esetén, de minden évben, az év minden szakában a kultúraszerető győrieket és a hozzánk látogatókat szolgálják majd.

Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester hangsúlyozta, tavaly, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) évében a Győri Audi ETO KC kézis lányait kérték fel, hogy segítsenek az ültetésben, most pedig – annak kifejezéseképpen, hogy az önkormányzat az intézményi kultúra mellett a környezeti kultúra magas színvonalára is nagy hangsúlyt fektet – a nemzetközi hírű győri társulatok álltak a jó ügy mellé. A művészek a virágok kihelyezésében a Rába Quelle élményfürdő előtt kialakított, Hugoo kabalafigurát formázó virágágyásnál nyújtottak jelképes segítséget.

A Győr-Szol Zrt. több mint 92 ezer egynyári palántát ültetett a hetekben a városban kialakított mintegy 60 virágágyásba. 40 virágoszlop, 6 virágpiramis és több száz ültetőkonténer, virágláda is kikerült a közterületekre, ami további 17 ezer növényt jelent. Az alpolgármester jelezte, a virágosítás mellett a fásítás is folytatódik, idén is mintegy ezer fával. Emellett a körforgalmak megújítása és az öntözőrendszerek kiépítése is zajlik tovább. A virágtelepítésnél előnyben részesítik a magyar nemesítésű fajtákat, melyek jobban alkalmazkodnak a hazai időjárási körülményekhez. A már március végén beültetett, így mostanra teljes pompájukban díszlő, hordozható ládákat oda helyezték ki, ahol a beépítettség és a burkolatok miatt nem lehet állandó növényzetet telepíteni.

A Győr-Szol Zrt. saját fejlesztései a virágoszlopok, amelyekből idén 40 darabot láthatunk a Belvárosban. A virágpiramisokból összesen 8 darabot szállítottak ki, ezekből 6 darabot az egyes városrészek központjaiba, illetve forgalmas főútvonalak mellé, míg kettőt a Győri Nemzeti Színház elé, a II. János Pál térre vittek. A nem télálló növények, azaz a leanderek, a babérok, a pálmák és borókák – összesen 46 darab – nagy virágládában láthatóak többek között a Széchenyi téren, a Káptalandombon, a Szent István út melletti járdákon és a Megyeháza téren. A Belvárost díszíti 25 darab ugyancsak nagyméretű dézsás növény, a Baross útra pedig 68 kő virágtartó láda kerül.


Szerző: Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter

Csatolt galéria: Százezer virág a kultúra jegyében
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×