Szellemesen is lehet beszélni komoly tudományokról

Szellemesen is lehet beszélni komoly tudományokról

Először rendezte meg a Magyar Tudományos Akadémia és a British Council Magyarországon is a FameLab nemzetközi tudománykommunikációs versenyt.

Mint a Magyar Hírlap szerdai számából kiderül, a fiatal magyar tudósok budapesti döntőjét Kis-Tóth Ágnes matematikus és asztrofizikus nyerte meg, így ő képviselheti Magyarországot a nemzetközi megmérettetésen júniusban az angliai Cheltenham Science fesztiválon.

Az ELTE Atomfizika Tanszékének doktorandusza a fekete lyukakat láthatatlan csecsemőkkel összehasonlító, színes, vicces és közérthető előadásával vitte el a fődíjat a hétfői döntőn.

A szaktekintélyekből álló, négytagú zsűri második hellyel és az ezzel járó tetszőlegesen választható, finanszírozott konferenciarészvétellel jutalmazta Rózsa Lajost, az MTA ökológus-biológus kutatóját, a fejtetvek hasznosságát abszurd humorral bemutató beszédéért.

Mellettük a Miskolci Egyetem vegyésze, a kárpátaljai Fiser Béla részesült elismerésben: az online szavazás eredményeként kiderült, az ő előadását szerették legjobban a versenyt a helyszínen vagy interneten figyelemmel követő nézők. A szagérzékelésünket kézzelfoghatóan és izgalmasan magyarázó molekulatervező a National Geographic magazinban kap publikálási lehetőséget.

A cikk szerint a FameLab a világ egyik vezető tudománykommunikációs versenye. Célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait, azokat a tudósokat, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos tudományos témákról.

Idén 29 országban rendeznek helyi versenyeket Európában, Amerikában, Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában, Kis-Tóth Ágnes tehát huszonnyolc társával fog versengeni a világ legérthetőbben előadó tudósa címért.

Fotó: Whats On Africa

MTI

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×