Országos szemétgyűjtési akció indul

Országos szemétgyűjtési akció indul

A Magyar Közút évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől. Ezért a társaság idén mintegy 1,5 milliárd forintot költ a szemétszedési munkákra. Szemléletformáló céllal most akciót szerveztek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábban már 9 alkalommal hirdetett országos szemétgyűjtési akciót, ugyanakkor évről-évre egyre nagyobb problémát okoz az illegális szeméthegyek megszüntetése. A szakemberek munkája folyamatos szélmalomharcot jelent a szemetelőkkel szemben. A társaság 93 mérnöksége a szemétszedési tevékenységük során évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, mintegy 12.500 tonna hulladékot gyűjt össze az országos közutak mellől. Ez a munka nemcsak nagy anyagi terhet jelent a cég számára, hanem más tevékenységi területekről is hasznos forrásokat von el, amit az utak minőségének és biztonságának fokozására is fordíthatna.

Számszerűen ez azt jelenti, a Magyar Közút a tavalyi évhez képest közel a kétszeresére, mintegy 1,5 milliárd forintra növeli a szemétgyűjtési munkákhoz kapcsolódó forrásfelhasználását (az összegből egyébként 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítását vagy 60 ezer tonna melegaszfalt beszerzését lehetne megvalósítani – írták). Ez arra is lehetőséget biztosít, hogy növeljék a hulladékgyűjtők kapacitását, további hulladékgyűjtő zsákokat helyezhessenek ki a meglévő hulladékgyűjtő edényekre, további tiltótáblákat, kamerákat helyezzenek ki pihenőhelyekre, új mobil konténereket, illetve veszélyes hulladék gyűjtésére alkalmas tárolóedények szerezzenek be.

A társaság nem titkolt célja, hogy a szemétgyűjtési akciókkal – kiegészülve a rendkívül sikeres TeSzedd! mozgalomhoz való csatlakozásával – érezhető szemléletváltást érjen el a közlekedőknél.

 

 

Hogy a céljukat elérjék, elkészítették a „Jobb, ha el se dobod!” kampány felhívó videóját, ami a képre kattintva érhető el.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Föld Napjához kapcsolódóan április 29-re tűzte ki országos szemétgyűjtési akciójának időpontját. Az önkéntesek csatlakozását április 17-ig várták a szervezők. A társaság minden csatlakozó számára térítés nélkül kesztyűt, láthatósági mellényt és zsákokat biztosít, valamint gondoskodik az összegyűjtött hulladék maradéktalan elszállításáról is. Az utak menti szemétszedéshez a cég a lehetséges mértékig szakmai felügyeletet is biztosít, szükség esetén ideiglenes forgalomkorlátozást vezet be.

Az idei tavaszi akcióban a társaság 93 mérnöksége, 19 megyei igazgatósága és a budapesti, központi szervezete is részt vesz, így április 29-én több ezer közutas is egyszerre dolgozik majd az önkéntesekkel a közutak menti szemét összegyűjtésében és elszállításában.

 

Fotó: hulladekvadasz.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×