Szent István-díjat kapott Makovecz Imre

Szent István-díjat vehetett át Makovecz Imre Kossuth-díjas építész Hende Csaba honvédelmi minisztertől szombaton, az esztergomi Vármúzeum Korona-termében.

Hende Csaba köszöntőjében hangoztatta: nem a fontos, hogy honnan származunk (...), hanem, hogy mit tettünk meg egymásért, a családunkért, a közösségekért, amelyekben élünk, mit tettünk hozzá ahhoz, amit magyar nemzetnek nevezünk".

A Szent István-díjat jelképező szobor Melocco Miklós alkotása, Szent Istvánt ábrázolja, amint a keresztet mindkét kezével magasba emeli nemzete előtt. A díjazottakat minden évben közvélemény-kutatás és internetes szavazás után választja ki az alapítvány kuratóriuma, amelynek elnöke Jankovics Marcell.

A Szent István-díj Alapítványt Bihari Antal, a Körzeti Televízió Esztergom vezetője 2001-ben hozta létre az összmagyarság kulturális életének segítésére, kulturális örökségünk védelmére. A díjjal elsőként Orbán Viktor miniszterelnököt tüntették ki, de birtokosai között van Duray Miklós, Nemeskürty István, a Püski házaspár, Tőkés László és Wittner Mária.

Az ünnepségen Szent István emlékérmet kapott a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója, Hisasi Takeucsi és Urbán László vezérigazgató-helyettes. Az emlékérem a Körzeti Televízió Esztergom díja, amelyet Bihari Antal alapított és terveztetett. Elsősorban olyan környékbeli személyek kaphatják, akik a helyi közösség érdekében kiemelkedő tevékenységet végeznek.

 

(MTI)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×