Szent László győri ereklyéje Nagyváradra látogatott

Szent László győri ereklyéje Nagyváradra látogatott

Szent László-zarándoklatot tartottak vasárnap Nagyváradon a városalapító király szentté avatásának a 825. évfordulóján. Az eseményre elvitték a szent király győri ereklyéjét, amely fél évezred múltán tért vissza Váradra. Az egyházi, kulturális, közösségi  eseményre a nagyváradi püspök meghívta a győri önkormányzatot is, melyet Fekete Dávid alpolgármester képviselt.

Az ereklye több mint négy és fél évszázad távollét után érkezett a nagyváradi székesegyházba. A zarándokok fogadása és az ereklyék előtti tisztelet 11 óráig zajott, amikor elkezdődött az Erdő Péter bíboros által celebrált szentmise, amelyen jelen volt Románia pápai nunciusa több erdélyi és külföldi püspök kíséretében.

 

 

Az ünnepi szentmisén Erdő Péter bíboros a szent istváni mű kiteljesítőjének nevezte Szent Lászlót – számolt be az MTI.

Fekete Dávid alpolgármester az esemény győri vonatkozásairól elmondta: a Győrött őrzött Szent-László ereklyének korábban Nagyvárad adott otthont, onnan került városunkba.  A győri megyéspüspök gesztusként régebben egy kis csontdarabot erklyeként Nagyváradnak adományozott. Most a győri koponyaereklye és az aból származó csont egy napra egy városba került, és körbevitték Nagyvárad utcáin.

Igazi nagy Kárpát-medencei ünnep volt ez az esemény, fogalmazott az alpolgármester.  A szent mise hol magyarul, hol románul, hol szlovákul zajlott Június 27-én a győri körmenetre és zarándoklatra a nagyváradiak érkeznek hozzánk, tájékoztatott Fekete Dávid.

A mise után mondott ünnepi beszédében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kereszténység a magyarság és az európaiság egységének a szimbólumaként jellemezte Szent Lászlót.

 

 

A beszédek után a több ezres tömeg Szent László nagyváradi hermájával, és győri ereklyéjével indult körmenetre, kórusok és fúvósok kíséretében, tvitték az első székesegyház helyére, a vártemplomba, ahol hálaadásul Te Deumot énekeltek. A templomi szertartás után egy, a Szent László életét bemutató kiállítást nyitottak meg a vártemplomban.

A győri ereklye hétfőre hazatért.

 

forrás:kronika.ro

fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×