Szép magyar kezdés a kajak-kenu Eb-n

Szép magyar kezdés a kajak-kenu Eb-n

A magyar egységek öt győzelemmel mutatkoztak be a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokság pénteki nyitónapjának reggelén, amikor az 1000 méteres és a K-4 500 méteres előfutamokat bonyolították le.

A csütörtöki napon mért 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet után ezúttal kellemes meleg és közepes erősségű hátszél fogadta a sportolókat a pályán, de az előrejelzések szerint a déli óráktól ismét kánikula várható.

A magyarok közül elsőként a kajakos Bodonyi Dóra szállt vízre, aki magabiztos versenyzéssel tette le névjegyét. Féltáv után az élre állt, előnyét a célig még növelte is, így első helyével megspórolta magának a délutáni középfutamot, azaz egyből a szombat délelőtti döntőbe került.

Hozzá hasonlóan a kenus Vasbányai Henriknek is az első három között kellett volna zárnia az egyenes ági továbbjutáshoz, de ez neki nem jött össze. A néhány napja gyomorrontással bajlódó, 26 éves magyar versenyző csak negyedik helyen ért célba, így délután is vízre kell szállnia.

"Henrik a betegsége miatt tegnap nem is edzett, remélem, ez a pihenő jól fog jönni neki a délutáni versenyben. Össze fogja kapni magát" - mondta Vasbányai edzője, Oláh Tamás, miután a kenus sokáig kimerülten feküdt a stégen a célba érkezése után.

Férfi kajak egyes 1000 méteren csak az első hely ért finálét, s a 20 esztendős Kopasz Bálint - aki idén hazai vizeken még veretlen és májusban Szegeden világkupát is nyert - élt a lehetőséggel. Rendkívül harmonikusan mozogva teljesítette a távot, a hajrához érkezve már két hajóhossz volt az előnye, így a végén még az is belefért, hogy körbenézzen, hol jönnek a többiek.

Az 1000 méteres előfutamok sorát a két 500 méteres kajaknégyes előcsatározásai törték meg. Ezekben a versenyekben a férfiaknál csak az első, a nőknél pedig az első három hely valamelyikével lehetett kihagyni a délutáni középfutamot, a magyar egységek pedig teljesítették a feladatot. A Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter és Mozgi Milán alkotta férfi és a Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta alkotta női egység is nyert, azaz már biztosan döntős.

Az ezres előfutamokat aztán két férfi páros szám zárta. A kenusoknál Korisánszky Dávid és Mike Róbert duója nagy csatában győzött, míg a kajakosoknál a honvédos kettős, Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert ugyancsak szoros küzdelem után második lett, ezzel mindkét egység készülhet a szombati éremcsatára.

Egy kilométeren női K-2-ben, illetve férfi C-4-ben és K-4-ben a kevés nevező miatt csak döntőt rendeznek, a magyar egységek mindhárom számban ott lesznek a rajtnál.

A vasárnapig tartó bulgáriai Eb-n 36 ország kajakosai és kenusai versenyeznek.

 

A további program:

Később:

500 m-es előfutamok 12:00

1000 m-es középfutamok (Vasbányai Henrik) 14:00

500 m-es középfutamok 15:20

Szombat:

1000 m-es és 500 m-es döntők 9:05

200 m-es előfutamok 13:30

200 m-es középfutamok 16:00

Vasárnap:

500 m-es és 1000 m-es döntők 9:05

200 m-es döntők 12:05

5000 m-es döntők 14:22

 

MTI

A kép illusztráció: Pixabay

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×