Szeptember 11. - Megemlékezéseket tartanak ma Magyarországon

Megemlékezéseket tartanak ma Magyarországon az Amerikai Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadás tizedik évfordulóján.

A terrorizmus és a terrorellenes küzdelem áldozatainak emlékére koncertet rendeznek este a fővárosi Deák téri evangélikus templomban. Az emlékkoncert fővédnökeként beszédet mond Schmitt Pál köztársasági elnök. A rendezvényen részt vesznek a magyar politikai és közigazgatási vezetés, a terrorelhárításban részt vevő szervezetek képviselői, valamint Budapestre akkreditált diplomaták is.

 

Országszerte a tűzoltók 14.46-kor (közép-európai idő szerint 2001. szeptember 11-én ebben a percben csapódott be az első eltérített repülőgép a Világkereskedelmi Központ egyik tornyába) emlékeznek meg a terrortámadás áldozatairól, köztük a New Yorki-i tűzoltó bajtársaikról. Az ország hivatásos, köztestületi, létesítményi tűzoltóságainak szolgálatban lévő tagjai védőruhában, a szertárak kapuiba kiálló tűzoltógépjárművek előtt, azok kék lámpáinak fényjelzését használva egyperces néma tiszteletadással emlékeznek meg az elhunytakról.

 

A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság ugyancsak 14.46-kor tart megemlékezést a IX. kerületben Vágóhíd utcai szertárnál.

 

A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság délben tartja megemlékezését, a tűzoltók felsorakoznak járműveikkel a szertárak előtt, és egyperces néma tiszteletadással emlékeznek meg az áldozatokról.

 

A Mensch Nemzetközi Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság délután tart megemlékezést Budapesten a Szabadság téren. Beszédet mond Jeszenszky Géza akkori washingtoni nagykövet, Steven Andras Geiger, a Mensch alapítvány alapítója, Balogh András, az MSZP elnökhelyettese és Németh Sándor, a Hit Gyülekezet vezetője.

 

A rendezvényen megemlékeznek a londoni, a madridi, a mumbai, az oroszországi, az izraeli és a norvégiai terrortámadások áldozatairól is.

 

Tíz éve, 2001. szeptember 11-én érte az Egyesült Államokat történetének legsúlyosabb terrortámadása. A 3019 halálos áldozatot követelő merényletsorozatért az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorhálózat vállalta a felelősséget.

 

New Yorkban helyi idő szerint 8.46-kor, majd 9.03-kor két eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) két tornyába, azok nem sokkal később leomlottak.

 

Egy másik repülőgép a Pentagon épületére zuhant Washington mellett, a negyedik eltérített gép Pennsylvaniában jár szerencsétlenül.

 

(MTI)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×