Szigorú biztonsági intézkedések mellett találkozik Trump és Kim

Szigorú biztonsági intézkedések mellett találkozik Trump és Kim

Szingapúr méltán ismert szigorú biztonsági intézkedéseiről, így nem utolsó sorban ezért választhatta Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-i csúcstalálkozója helyszínéül a délkelet-ázsiai városállamot.

 

Az intézkedések egyik elemét képezi a biztonsági erők tömeges jelenléte. A rendőrség a nepáli gurkha elitalakulatok támogatásával nagy erőket vonultat fel a városban csúcstalálkozó biztosítására. Szingapúr központi kerületeit gyakorlatilag elszigetelik. Szakértők azzal számolnak, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank 2006-os konferenciája óta nem látott mértékben mozgósítják a helyi biztonsági erőket. Akkor mintegy 23 ezer rendőrt helyeztek szolgálatba a rendezvény biztosítására.

Több utcát úttorlaszokkal készülnek lezárni, helyenként pedig fémből készült akadályokat helyeznek el, amelyek csak gombnyomásra lesznek nyithatók.

A forgalmi korlátozások jelentősen megbolygathatják a városállam lakóinak az életét. Ugyanakkor a szingapúri vezetés nem felejti el ismételten emlékeztetni a város 5,6 millió lakosát a szigorú biztonsági intézkedések állítólagos szükségességére. A hatóságok érvelése szerint a tehetős délkelet-ázsiai kereskedelmi központ "terroristák" egyik kiemelt célpontja.

A biztonság szavatolásának másik eleme a csúcstalálkozó helyszíne körül létrehozandó biztonsági övezet. A hatóságok ugyanis minden áron szeretnék megakadályozni a megbeszéléseket esetlegesen megzavaró tüntetéseket. A városvezetés ezért teljes tűzijáték-, plakát- és hangosbeszélő-tilalmat rendelt el a diplomata negyedek, illetve a Sentosa szigetén található Capella Hotel környékén, ahol a phenjani vezető és Donald Trump június 12-én találkozik.

A hatóságok emellett a szálloda térségét biztonsági zónává nyilvánították, ahol a rendőrség bárkit ellenőrizhet. Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő fotóriportere szerint a Capella Hotel személyzete csak olyan embereknek engedélyezte, hogy a szálloda területén tartózkodjanak, akik ehhez kellő indokkal rendelkeznek.

Fotó: Körkép.sk

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×