Születésnapi évad a győri filharmonikusoknál

Születésnapi évad a győri filharmonikusoknál

Az új évad kiemelkedő jelentőségű lesz a Győri Filharmonikus Zenekar életében, hiszen 2018 márciusában ünnepli az együttes hivatásos zenekarrá válásának 50. évfordulóját. „Ebből az alkalomból ünnepi rendezvényekkel, különleges hangversenyekkel és sok meglepetéssel készülünk” – jelentett be Fűke Géza igazgató egy szerdai sajtótájékoztatón.

Egy újabb sikeres évadot hagy maga mögött a zenekar, vidéken a győri filharmonikusok hangversenyeire váltják a legtöbb bérletet, a legtöbb koncertlátogatóval dicsekedhet az intézmény – tájékoztatott Fűke Géza.

 

Borkai Zsolt polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, a filharmonikus zenekar a város egyik legsikeresebb kulturális intézménye. Szervesen bekapcsolódnak a város kulturális életébe, részt vesznek a fesztiválokon, rendezvényeken, megmutatva a zenészek tudását, tehetségét. A győri zenészeknek nem csak hazánkban, de a világban is híre van, az eddig elért teljesítmény pedig már méltó arra, hogy a Modern városok program keretében a zenekar új otthonra találjon. Egy új koncertterem megvalósulása jól illeszkedik abba a koncepcióba, mely szerint Győr 2023-ban Európai Kulturális Fővárosa szeretne lenni - tájékoztatott a polgármester.

Dr. Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Zrt személyügyekért felelős vezetőségi tagja példaértékűnek tartja, hogy egy világcég egy vidéki zenekar mellé állt. Kiemelte, jövőre lesz negyedszázada, hogy az Audi Győrbe települt, így akár közös ünneplésre is lát esélyt. A cég a minőségi kultúrát támogatja, így tavalytól a prémium minőségű zenekar fő szponzora lett, nem csak anyagilag, de autóikkal is támogatják a művészeket.

Borkai Zsolt és Berkes Kálmán

Berkes Kálmán művészeti vezető az új évadról szólva bejelentette: „még jobban akarunk játszani!” A következő évadtól Győrbe költözik, így segítve a zenekar mindennapos munkáját. Jelenleg még zajlik a bérletmegújítási időszak, június 15-től indul a bérletvásár. Örvendetes, hogy a régi bérletesek több mint kétharmada újította már meg ülőhelyét – tájékoztatott Berkes Kálmán. Az új évadban itt lesz többek között Kobayashi Ken-Ichiro, Alastair Willis, Bényi Tibor, Ránki Dezső, első ízben vezényli a zenekart Győriványi Ráth György, Daniel Raskin, Martin Sieghart és Somos Csaba.

A nemzetközi zenei életben jól ismert szólisták is elfogadták a zenekar meghívását, így többek között együtt fognak zenélni Lara Boschkor hegedűművésszel, Sergei Nakariakov trombitaművésszel, a frissen kitüntetett Liszt-díjas Fülei Balázs zongoraművésszel, Jörg Brückner kürtművésszel is, de itt fog énekelni Pasztircsák Polina, akinek partnere a kazah Dovlet Nurgeldiev lesz.

Anderkó Dániel

Az együttes fiatal szólamvezetői is megmutatják tehetségüket, szólistaként is hallható lesz Anderkó Dániel klarinétművész és Budai Sándor nagybőgőművész.

Az évad szuperprodukciója 2018. január 5-én lesz az Audi Arénában, ahol Bizet: Carmen operája csendül fel koncertszerű előadásban, a főbb szerepekben Olesya Petrova , Pataki Adorján, és Sebestyén Miklós hallható, az est karmestere pedig Attilio Tomasello lesz.

Az ünnepi évad repertoárjában népszerű, közismert művek (többek között Beethoven: III., V., és VII. szimfóniája, Chopin: e-moll zongoraversenye, Prokofjev: Rómeó és Júlia, Verdi: Requiem, stb.) mellett ritkán hallható mesterművek (többek között: Sibelius II. szimfóniája, Bruckner IV. szimfóniája, Richard Strauss Don Juan) is felcsendülnek a zenekar előadásában. A reformáció 500. évfordulójára Mendelssohn V. „Reformáció” című szimfóniájával készül az együttes, amely méltó koncertje lesz ennek a történelmi évfordulónak.

Számos bérleten kívüli előadásra is hívja a zenekar közönségét. Újból fellép a Richter Terem színpadán Szulák Andrea, Szekeres Adrien, de adventi hangversennyel készülnek a magyar komolyzenei élet világhírű alakjával, Miklósa Erikával, a Pannonalmi Bazilikában.

Újdonság, hogy világsztárokat felvonultató, négy előadás hangversenysorozattal jelentkezik a zenekar a fővárosban, a Zeneakadémián.

Fűke Géza arról is tájékoztatott, hogy egy új zenei kiadványra is számíthatnak a zenekar rajongói. Berkes Kálmán vezényletével Brahms szimfóniái csendülnek majd fel az albumon, melynek előmunkálatai június végén kezdődnek. A zenekart legközelebb Győrben június 26-án, a Dunakapu téren, a Szent László-napi ünnepi hanghangversenyen hallhatjuk, majd fellépnek az EYOF megnyitó ünnepségén.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×