Szülinapos a győri énekképezde

Szülinapos a győri énekképezde

A magyar zeneoktatás egyik legpatinásabb oktatási intézménye, a magyar zenekultúra ápolója, művelője és továbbadója a győri Liszt Ferenc Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola. Az intézmény fennállásának 155. évfordulójáról ünnepséggel, koncerttel emlékeztek meg az utódok hétfőn a Richter-teremben.

Az intézmény hazai és nemzetközi hírű muzsikusokat adott a világnak, többek mellett Varga Tibor karmestert, Metzker Károly hegedűművészt, Budai Ilona népdalénekets, Reményi Attila és Burkali Theodor zeneszerzőt, Verebics Ibolya, Lukács Gyöngyi és Bakonyi Marcell operaénekest. Sok kisgyermek itt alapozta meg szolfézs tudását, ismerkedett meg a számára kedves hagnszerrel. Szinte minden győri családnak van valmilyen emléke, élménye a zeneiskoláról.

A hétfői ünnepségen Szakács Erika, a zeneiskolát tizenhét éve vezető igazgatónő Széchenyi István gondolatát idézte: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.” – ez a hitvallás egyben az iskola szellemiségének mozgatórugója is.

Az igazgatónő felelevenítette az intézmény történelmét, többek között arról beszélt, hogy az 1862-ben megalakult Győri Ének- és Zeneegylet fogalmazta meg az „ének képezde és zeneiskola” alapításának szándékát, melynek elnöke dr Kovács Pál volt, az iskola 128 diákkal kezdte meg rendszeres ének- és hangszeres oktatását. A II. világháború alatt az iskola állami zenei konzervatóriummá nőtt, majd 1952-ben, a zeneoktatás országos reformjának eredményeként alapfokú zeneoktatási intézménnyé önállósult. A Liszt Ferenc Állami Zeneiskola nevet az 1955/56-os tanévben vette fel. A következő években kristályosodott ki az iskola mai szerkezete.

A zenei kultúra közvetítésén túl az intézmény nagy hangsúlyt fektet a hagyományok ápolására, 51 éve rendezik meg az Ifjú Muzsikusok Fesztiválját, 19 éve a növendékek és tanárok jótékonysági hangversenyeit. 1994-ben indult útjára a Maros Gábornak nevét viselő Országos Ütőhangszeres verseny, 2001 óta évente rendezik meg a Tóth Éva Emlékhangversenyt, 07 óta a Lengyel Zenei Fesztivált, és több mint tíz éve résztvevői az Öt templom Fesztiválnak.

A zeneiskolák országos szakmai minősítése során 2007-ben kiváló minősítést kaptak, 2017-ben elnyerték az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet.

A 155 éves jubileum azt bizonyítja, hogy az elődök alapozó munkája kiállja az idő próbáját a folyamatos változások közepette is. - Bízom abban, hogy a zenetanulás iránti vágy, a művészeti nevelés iránti igény mindig megmarad az ifjúságban, az elköteleződés a zeneoktatás területén pedig a pedagógusokban - fejezte be ünnepi beszédét Szakács Erika.

Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntőjében sikertörténetről beszélt, melynek kézzel fogható eredménye a sok nemzetközi hírű zenész, muzsikus, akik a zeneiskola padjaiból indultak a nagy koncerttermek felé.

Győr hagyományosan iskolaváros, ebbe a sorba tartozik a Liszt zeneiskola is, amely nem csak oktatja a zeneművészetet, de hozzájárul a fiatal generációk szemléletformáláshoz, az igényes zenekultúra megszerettetéshez is - mutatott rá az alpolgármester.  Ráadásul a hangszerek nem csak a falakon belül szólalnak meg, hanem az iskola aktív közreműködője Győr kulturális éltének is. Az intézmény számos szakmai elismerés mellett, Győr Szent László-díját is magáénak tudhatja. Ezúttal a Győr Városháza ezüst emlékérmet vehette át az iskola.

Dr. Nagy Adél, a Győri Tankerületi Központ igazgatási vezetője úgy fogalmazott, ez az ünnep a Győrben működő zeneoktatás rangja az elmúlt 155 év munkájának értelme Úgy vélte, az ünnep nem valósulhatna meg a lelkiismeretes intézményvezetők elhivatottsága, a pedagógusok hozzáértése nélkül, akik a rájuk bízott gyerekek tehetségének kibontakozását a legjobb tudásuk szerint támogatták. Arról is beszélt, hogy az iskola regionális szakmai központtá válhat.

Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke örömmel mesélte el, bárhol jár a világban, tudják hogy Győrben van egy zeneiskola, egy olyan iskola, ahol olyan zenei nevelés folyik, amelynek jelenlegi „szenvedői”, élvezői egyben méltó őrzői a 155 éves hírnévnek. Kiemelte, ha valaki tud zenélni, énekelni, azt a világban bárhol megértik, Győrben pedig ezt a zenei nyelvet különösen jól értik. Emléklappal köszöntötte az ünneplő iskolát.

A beszédeket követően a növendékek hangversenyét hallgathatták meg az ünneplők.

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×