Tanévet nyitott a Pedagógusok Szakszervezete Győrben

Tanévet nyitott a Pedagógusok Szakszervezete Győrben

Az idei tanév számtalan problémával indult - sorolta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke Győrben.

Az elmúlt tanév nagyon mozgalmas volt, a szakszervezet, és a civilek által szervezett akciók felhívták a kormány figyelmét, hogy a köznevelési rendszer átalakításával kapcsolatban megfogalmazott kritikák, valós problémák. A kormány a nyomásgyakorlás következében nem térhetett ki az intézkedések elől, de a valódi problémákat nem oldotta meg – emelte i  Galló Istvánné tájékoztatójában.

A pedagógusok szakszervezetében hagyomány, hogy minden év szeptemberében a megyei szervezetek tanévnyitó testületi ülésein részt vesznek az országos tisztségviselők. Így volt ez idén is, kedden a Jedlik-iskolában tartották meg az összejövetelt. Az ülésnek feladata értékelni az elmúlt tanévet és meghatározni az idei feladatait, valamint az, hogy a szeptemberben életbe lépett új jogszabályokról részletes tájékoztatást kapjanak a résztvevők.

Az idei tanév számtalan problémával indult – hangsúlyozta az elnök, és sorolta is a legfőbb gondokat. A szakképzés átalakítása során az összevont természettudományi tantárgynak nem volt tankönyve, tanmenete, a pedagógusokat nem készítették fel. A szakszervezet korábban azt javasolta, legalább egy évvel halasszák el a tantárgy bevezetését, de ez nem történt meg.

53 ezer pedagógust érint a tanóra kedvezmény kérdése. Órakedvezmény járna ugyanis az osztályfőnököknek, a diákönkormányzattal foglalkozóknak, vagy a munkaközösségek vezetőinek – de ez csak papíron létező kedvezmény – állítja Galló Istvánné. A törvényi megfogalmazás nem világos, így a legtöbb helyen az érintettek nem kapják meg ezt a kedvezményt.

Nagyon fontos feladata volt a PSZ-nek, hogy elérjék, csökkenjenek a tanulók terhei. Ebben sem született igazi megoldás, törvényi háttér nélkül jelentek meg a rugalmas tanmenetek, de mindezt a Nemzeti Alaptantervben törvényileg kellett volna megerősíteni – mutatott rá az elnök.

Jellemzően a törvényalkotás nagyon rosszul működik, rossz minőségűk, nehezen értelmezhetőek, ellentmondásosak a jogszabályok és későn jelennek meg – mondta Galló Istvánné.

Bizonytalanságot okoz az iskolák életében, hogy januártól az átszervezés alatt álló KLIK veszi át az államtól az intézmények működtetését. A szakszervezetek semmilyen szakmai anyagot nem kaptak azzal kapcsoltban, hogy a gyakorlatban hogyan fognak működni az iskolák, az újjászervezett KLIK.

Galló Istvánné hangsúlyozta, a pedagógusok szakszervezte tovább folytatja a sztrájkbizottsági tárgyalásokat, ahol meghatározzák az elsőbbséget élvező témákat, majd ezután kezdenek  tárgyalásni a kormányzattal.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Szarka Zsófia

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×