Tatarozzák a 'világvége magbunkert'

Tatarozzák a 'világvége magbunkert'

Több mint hetvenezer magmintával bővült hétfőn, létrehozásának 10. évfordulóján a "világvége bunkernek" is nevezett Spitzbergák Nemzetközi Magbunker, ahol immár több mint egymillió növénymintát őriznek, hogy egy esetleges világméretű katasztrófa esetén biztosítsák az élelmiszernövény-termesztés jövőjét. Az évfordulón a norvég kormány bejelentette, hogy százmillió norvég koronából tatarozza és bővíti a létesítményt.

 

A hetvenezer új minta között főként gabonafélék vannak, köztük búza, árpa, valamint rizs, kukorica és burgonyaminták. Az újak érkezésével 1 059 646-ra nőtt a különféle mezőgazdasági kultúrákból a magbankban őrzött 5000 növény mintáinak a száma.

A skandináv ország mezőgazdasági minisztériumának közleménye szerint a felújítási és bővítési munkálatok során kialakítanak egy új bejárati betonalagutat, valamint egy épületet különböző hűtő- és fűtőberendezések tárolására.

Az Északi-sark állandóan fagyos földjének - permafroszt - váratlan olvadása miatt 2016 végén némi víz szivárgott be a bunkerhez vezető alagútba.

A Jeges-tengeren található Spitzbergák szigetcsoporton egy hegyoldalban kialakított, 2008-ban megnyitott tárolót arra tervezték, hogy megvédje a nélkülözhetetlen élelmiszernövényeket - mint például a rizs, a búza vagy a babfélék - a globális kataklizmáktól, járványoktól vagy atomháborútól. Még ha elektromos meghibásodás lépne is fel, az Északi-sarktól 1300 kilométerre lévő létesítmény fagyott és lezárt állapotban legalább 200 évet tudna átvészelni.

A bunkerből 2015 szeptemberében a szíriai háború miatt hoztak fel első alkalommal vetőmagot, mert a polgárháború miatt károkat szenvedett az Aleppo városa melletti magbank, ahol főként a közel-keleti országok számára neveltek terménymagvakat, ám már nem volt képes ellátni a feladatát. A kivett vetőmagokat tavaly visszapótolták.

Fotó: Sokszínű vidék - 24.hu

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×