Távozik az amerikai igazságügyi miniszter

Távozik az amerikai igazságügyi miniszter

Szerdán benyújtotta lemondását Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter, amit Donald Trump elnök elfogadott – jelentette az amerikai sajtó.

 

Nem sokkal korábban tartott sajtókonferenciáján Trump nem kívánta kommentálni azokat a sajtóértesüléseket, miszerint Sessions távozik a kormányból.

Az elnök a lemondást bejelentve azt is elmondta, az új tárcavezető jelöléséig Matthew G. Whitaker lesz az ügyvezető miniszter. A CNN hírtelevízió értesülései szerint Trump kérte fel Sessionst a távozásra. Ezt lemondó levelében a miniszter jelezte is.

A dátumot nem tartalmazó levélben az alabamai politikus fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy mindig az elnök által a 2016-os kampányában meghirdetett politika megvalósításán munkálkodott. A minisztérium szóvivője, Sarah Isgur Flores bejelentette: mivel az ügyvezető miniszter a felelős „mindenért” a tárcánál, ezért Matthew Whitaker veszi át Rod Rosenstein miniszter-helyettestől a 2016-os elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozást feltárni hivatott minisztériumi vizsgálat irányítását és a Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti vélt összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette különbizottság felügyeletét is.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője a bejelentés után szinte azonnal reagált. Közleményében, amelyet a kongresszusban olvasott fel, hangsúlyozta, hogy Whitakernek ki kell vonnia magát az Oroszországgal kapcsolatos valamennyi vizsgálatból. Schumer „mindenekfelett valónak” nevezte a Mueller-bizottság munkájának védelmét, és alkotmányos válsággal fenyegetett, ha ez nem így lesz.

A szenátus hírszerzési bizottságának rangidős demokrata párti tagja, Mark Warner szintén nyilatkozott az ügyben. Leszögezte, hogy az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokba történő bármiféle beavatkozás Trump részéről az „elnöki hatalommal történő óriási visszaélés lenne”.

Fotó: Pixabay

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×