Tele van a gyerek jó ötlettel? Vállalkozni tanulhat egy nyári táborban

Tele van a gyerek jó ötlettel? Vállalkozni tanulhat egy nyári táborban

Csapatokban dolgozva, egy hét alatt játékosan tanulják meg a gyerekek, hogyan lehet vállalkozást indítani, milyen költségekkel kell számolni, és hogyan kell egy ötletet prezentálni a befektető, jelen estben a szülő előtt.

A gyerekek kreativitására épülő táborokban az alsósok egy hétre csokigyárossá, míg a felsősök akár játékgyárossá is válhatnak. Az idén először országszerte induló táborokban kétszáz rászoruló gyermek ingyen vehet részt.

„Segíteni kell a gyerekekben lévő vállalkozó hajlam kibontakozását, jó, ha látják, hogy egy ötletet hogyan kell végigvinni, hogy abból akár termék és egy sikeres vállalkozás lehessen, mindezt játékosan” – mondja Barta Nikolett a Bridge Bizniscool projektvezetője, aki szerint fontos, hogy a gyerekek megtanulják a projekt alapú gondolkodást, megismerjék a csapatmunkát, közösen oldják meg a problémákat, így nő az önbizalmuk és a kreativitásuk is.

Az élhető vállalkozásokat támogató non-profit Bridge Budapest, és a gyerekeknek többek között kódolást és robotépítést is tanító Logiscool együttműködésével indított programban játékos formában vezetik be a 8-13 éves iskolásokat a vállalkozásépítés világába, megismertetve őket olyan alapvető fogalmakkal, mint árbevétel, nyereség, költség, együtt készítik el a termék első prototípusát, megtanulják, hogy mit jelent a terméktesztelés és fejlesztés és azt is, hogy miért fontos a marketing, és hogyan kell előadni az ötletet egy befektető, jelen esetben például a szülők előtt. „Mottónk az, hogy nem kell vállalkozónak születni ahhoz, hogy valaki később azzá válhasson, és nagyon örülünk, hogy ebben a küldetésünkben támogatókra leltünk” – mondta Pistyur Veronika a Bridge Budapest ügyvezető igazgatója.

 

 

A jövőre való felkészülés azért is fontos, mert tíz óvodás, kisiskolás gyermekből hét olyan állásban fog dolgozni, ami ma még nem is létezik. A munkaerőpiac átalakulásával, a robotizáció és az automatizálódás előretörésével párhuzamosan csökken a hagyományos munkahelyen dolgozók száma is: előrejelzések szerint 2030-ra a vállalkozó és a szabadúszó munkaforma lesz jellemzőbb világszerte.

A főleg egyetemisták segítségével vezetett, kis létszámú táborok egész napos elfoglaltságot adnak a gyerekeknek. A csapatokban dolgozó kisiskolások a hét végére játékos feladatok segítségével elkészítik és prezentálják saját márkájukat és üzleti elképzeléseiket.

A szünidő kezdetével a táborok országszerte folyamatosan indulnak. Közel 100 Bridge Bizniscool táborból választhatnak a szülők, amelyek a Bridge Bizniscool  weboldaláról érhetők el.

Az ötletet támogató vállalatok jóvoltából a fizetős táborok mellett közel kétszáz gyermek ingyen tanulhatja meg a vállalkozás indítás alapjait. A hátrányos helyzetű gyermekeknél a szülőknek a kiválasztott Logiscool iskola vezetőjét kell keresniük és a jelentkezéskor jelezniük, hogy támogatott helyet szeretnének igénybe venni. Ehhez be kell nyújtaniuk a rendszeres gyermekvédelmi támogatást igazoló önkormányzati dokumentum másolatát. Ezekre a helyekre a jelentkezés június végéig tart, és érkezési sorrendben bírálják el a beérkező pályázatokat.

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×