Téli betegségek kezelése nyáron

Téli betegségek kezelése nyáron

Nyáron a kínai kórházakban asztmás betegek sora várja, hogy kezelést kapjon. Sokan talán nem értik, hogy miért nyáron szeretnék problémájukat kezeltetni, hiszen az asztmás betegek tünetei ekkor enyhülnek. Dr. Feng Xiao Ping, a Harmónia Akupunktúra Centrum akupunkturás szakorvosa ezúttal annak kapcsán ad tanácsokat olvasóinknak, miként készítsük fel a szervezetünket a közeledő nyárra.

Az asztma télen okoz leginkább tüneteket – hideg kezek, lábak, fáradtság, aluszékonyság –, ettől pedig legyengül a szervezet, a testben elfogy a tűz erő. A tünetek is mutatják, hogy a szervezetben nem elég a yang, azaz energiahiány, hőhiány keletkezett. Az ilyen típusú betegek nyáron alváshoz gyakorta zoknit viselnek, és jól tűrik a vastag paplanok fedését – kezdte dr. Feng Xiao Ping a szervezetünk nyári felkészítésének kapcsán.

Elmondta, más „téli betegségeket” is érdemes nyáron kezeltetni. Ilyenek az immunrendszer betegségei és a reumatoid arthritisz, ami elsősorban a kéz- és lábkisízületeket, csuklókat, bokákat, térdeket, esetenként más ízületeket is szimmetrikusan érintő, előrehaladó gyulladással járó betegség. Ha pedig a hideghatás az inakat éri, akkor gátolja a végtagok hajlítását, nyújtását. Na de miért kezelik a téli betegségeket nyáron? „A téli betegségekben szenvedők teste legyengül, ezért és a hideg időjárás miatt a gyógyító hatás télen hosszú és gyenge. Nyáron azonban a külső hőhatás és a szív tűz ereje miatt az elrejtett és felgyülemlett hideget egyszerűbben tudunk kikezelni a szervekből, az ízületekből és az izmokból” – mutatott rá dr. Feng és hozzátette, a hideg levegő az ízületek fájdalmát és deformációját okozhatja, például a légkondicionálás miatt. A hideg ételek, italok (hűtött italok, fagylalt) pedig zavarják a lép és gyomor funkcióit. A hideg lerakódások könnyen okoznak cisztát, fibrákat és akár tumorokat is.

Hogyan lehet megszabadulni a hidegtől nyáron?

Dr. Feng tanácsai a következők: a módszer nagyon egyszerű, a testet érő hőt a testben lévő hideg kivonására használják. Az étkezés során pedig figyeljünk arra, hogy meleg ételeket együnk és a folyadékok esetében is törekedjünk a meleg italok fogyasztására. Nyáron a fokozott izzadás miatt a folyadék mennyiséget növeljük, s az összes folyadék 70 százaléka víz legyen. A túl sok hideg étel és ital hatására a hideg „felhalmozódik” a gyomorban és a belekben, és a testhő megváltozása gyomor- bélrendszeri diszfunkciót; hányást, hasmenést okozhat.

Jó szolgálatot tehet még a moxaterápia is. Segítségével gyorsabban eltávolíthatjuk a hideg hatást. A terápia legfontosabb szerepe a testben felhalmozódott hideg kiválasztása, ami a testben lévő toxinok eltávolításával együtt történik, fájdalommentesen. A szervezetre ható nyári hőség yang jellegéből kifolyólag hőség típusú tüneteket okoz: magas lázat, nyugtalanságot, kipirult arcot, nagy és áradó pulzust. A nyári hőség kinyitja a pórusokat, ami fokozott izzadást okoz. Túl bő izzadáskor a testnedvek sérülnek, nagyon nagy mértékű izzadás esetén pedig a csí, vagyis életenergia a testnedvekkel együtt távozik, ami csí hiányos tünetekhez vezet: erőtlenséghez, légszomjhoz, akár eszméletvesztéshez is.

(x)

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×