Teljes gőzzel megy az aratás megyénkben is

Teljes gőzzel megy az aratás megyénkben is

Idén megelőzte a szokásosnak mondható Péter–Pál napját az aratás Győr-Moson-Sopron megyében.

Az őszi árpa és a repce nagy részét már betakarították, de a búza harmada még a földeken van. A száraz idő kedvez az aratásnak, ugyanakkor a július eleji kánikula miatt több mezőgazdasági tűz is keletkezett, ami komoly károkat okozott a kombájnokban.

 

 

A repcét nagyon megviselte a nyári aszály, ezért a vártnál gyengébb lett a minőség és a mennyiség is. „Az őszi árpa termése azonban nagyon jól alakult” – mondta a Győr+ Televíziónak Horváth László rábapatonai mezőgazdasági vállalkozó, aki hozzátette, hamarosan megkezdik a búza betakarítását is.

 

 

Győr-Moson-Sopron megyében a termőföldek nagy részén hasonló a helyzet. Tavasszal és nyár elején a kevés csapadék nem tett jót a haszonnövényeknek, ráadásul több helyen a rágcsálók okoztak károkat. De nem a csak a pockok keserítik meg a gazdák életét. Most ugyan már kellemesebb az időjárás, de korábban a hőség és szárazság következtében több helyen keletkezett mezőgazdasági tűz. „Tudomásunk szerint négy-öt mezőgazdasági gépet rongált meg a tűz, ami több tíz millió forintos anyagi kárral járt” – hangsúlyozta Németh Gergely, a Nemzeti Agrárkamara megyei elnöke. Ezért a szervezet továbbra is felhívja a gazdák figyelmét arra, hogy végezzék el az aratási gépszemléket és napi karbantartásokat is, amelyekkel a mezőgazdasági tüzek nagy része megelőzhető lenne.

 

Győr+ TV
Fotó: Gy. P.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×