Teljesen eltűntek a koalák Ausztrália egyes területeiről

Teljesen eltűntek a koalák Ausztrália egyes területeiről

Teljesen eltűntek a koalák Ausztrália egyes területeiről, ha ilyen ütemben folytatódik a populációk kihalása, tíz év múlva egyetlenegy sem marad belőlük - hívták fel a figyelmet a felmérést végző tudósok csütörtökön.

 

A queenslandi Sunshine Coast-i Egyetem kutatóit megdöbbentette a koalák hirtelen, látszólag minden ok nélküli eltűnése az általuk megvizsgált Fraser Coast nevű régióban.

2003-ban egy állatvédő csoport nagy számú koalát talált a területen, idén egyet sem sikerült megpillantani ugyanott, ami a kutatók szerint arra utal, hogy a helyi populáció már kihalt.

"Ha folytatódnak a helyi kihalások, egy koala sem marad az országban tíz év múlva" - mondta el Anthony Schultz a Hszinhua hírügynökségnek.

A kutató ideális koalaélőhelynek ítélte a területet, mivel zömmel állami tulajdonú erdők borítják és a közelben nincsenek nagy építkezések, ezért még meglepőbb a kihalás ténye.

Észak-Ausztrália egyes területein már tapasztalták helyi populációk kihalását, délen a helyzet ezzel éppen ellentétes, ott a koalák egyes helyeken túl is népesedtek.

Deborah Tabartot, az ausztrál koalavédő alapítvány igazgatóját nem lepte meg a kutatás eredménye.

"Az én szememben a koalák a kipusztulás felé tartanak, és az az ország szerencséje, hogy még élnek állatok a vadonban. Meg kell védenünk őket, amíg nem késő" - jelentette ki Tabart.

Fotó: BsnSCB.com

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×