Tengerész mackó és kapuvári lány

Tengerész mackó és kapuvári lány

A győri harmonikás tengerész mackó arany elismerést kapott a világ mackói között. Készítője, Paray Julia Gyöngyi Népi Iparművész, Aranykoszorús babakészítő mester számolt be portálunknak a szeptemberi, Norvégiában rendezett Nemzetközi Babafesztiválról.

A fesztiválon 16 ország babakészítői vettek részt, országonként legalább 10 babás versenyzett, hazánkat 9-en képviselték a kiállításon. A nemzetközi eseményen porcelán babák, antik porcelán babák, valamint textilből készült babák és saját készítésű mackók vehettek részt. A megmérettetésen sorszámot kaptak a babák, azok alapján lehetett rájuk szavazni. Nem szerepelt rajtuk a készítőjük neve, viszont fényképekkel kellett igazolni a felkészülést és a munkafolyamatot, amin az alkotó keze látszik munka közben.

 

A díszmagyar páros különdíjban részesült


Paray Julia Gyöngyi három kategóriában nevezett a babáival, egy díszmagyar páros babával, egy stilizált magyar porcelán babával és egy fiatal táncba menő kapuvári lánnyal. A negyedik munkája pedig a harmonikás tengerész mackó volt.

A győri alkotó tarolt a norvégiai megmérettetésen. Díszmagyar páros babája harmadik helyezést ért el, a kapuvári népviseletes babája és a kicsi porcelán babája külön díjban részesült.

 

Az aranyérmes harmonikás tengerész mackó

 

A mackók kategóriában pedig arany elismerést vehetett át Gyöngyi, a harmonikás tengerész mackójáért és még egy örömhír érte, megkapta a második GDS fokozatot az Original Rubin Award-ot. Ez a díj a tanári fokozatnak számít.

Nagyon örültem, hogy a munkáimat nemzetközi szinten is ilyen magas minőségűnek ítlélték, úgy hogy közben nem ismertek. ” – mondta a Népi Iparművész. Hazánk babakészítői egyébként szépen szerepeltek, több díjat is elhoztak a porcelán babakészítőkNorvágiából.

 

A norvég díjátadót követően a babák társaságában


Gyöngyi beszélt arról is, hogy már most sikeres évet tudhat maga mögött, hiszen a különböző díjak, elismerések mellett elérte az aranykoszorús babakészítő címet. A népviseletes babáit nem csak kiállításokon, versenyeken láthatjuk, hanem elviszi őket az óvodáktól a nyugdíjas klubokig, hogy kicsik és nagyok is gyönyörködhessenek a szép népviseletbe öltöztetett munkáiban.

A norvég út óta a Magyar Iparkamara által megrendezett 2018-as, szeptember végi Magyar Kézműves Remek kiállításon, Budapesten két munkáját is kiállították Gyöngyinek, amely óriási elismerés számára.

 

Paray Julia Gyöngyi díjnyertes népviseletes babájával (Fotó: O. Jakócs Péter)


Babáit legközelebb egy október 17-én nyíló tárlaton láthatjuk, ahol a Kisalföldi Népművészek Egyesülete mutatkozik be Budapesten a Népi Iparművészeti Múzeumban.

Az alkotó emlékeztetett, a babaklub minden hónap harmadik csütörtökén tart foglalkozást a győri Zichy Palotában három órától, ahová várják azokat, akiket érdekel a baba-, a mackó készítés.

 

A babakészítőről korábban ITT írtunk.

 

Földvári Gabriella

fotó: Paray Julia Gyöngyi

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×