Tésztavacsora

Tésztavacsora

Igen, találtam egy olyan tésztát, amit szívesen eszem vacsoraidőben is, mert ősbúzából készült, amit a szervezetünk is szeret. Kis zöldséggel és sajttal tökéletes vacsora születik belőle.

Nem olyan régen ismerkedtem meg ezzel az alapanyaggal, ami már első látásra és hallásra is tetszett nekem, hiszen azt híresztelték: tészta és egészséges. A mendemondák be is igazolódtak, hiszen utánajártam és ki is próbáltam. Nálam a legfőbb mérce az ételekben, hogy mennyire laktató, azaz tartalmas, tápláló és nem csupán egy gyorsan felszívódó szénhidrát, ami annyit tesz, hogy 1,5 óra múlva már megéhezem. Az alakor újrafelfedezése Gyulai Gábor egyetemi tanár, archeobotanikus nevéhez kötődik. hat géncentrumban találta meg a növényt, és sikerült megmentenie az emberiség legősibb gabonájának magját. 14 éve ebből hozott egy kisebb mennyiséget Erdélyből és vetőmagot szaporított. A mai Szíria, Jordánia, Törökország és Irak térségében fedezték fel ezt a tápláló növényt mintegy tízezer évvel ezelőtt.

Milyen ez az ősbúza? Kiemelkedő a fehérje-, a vitamin- és antioxidáns tartalma. Minden esszenciális aminosav megtalálható benne. A többi gabonával összehasonlítva az összes aminosavból a glutaminsav aránya csak 14%, szemben például a zab 28%, a nemesített alakor 35%, a tönköly 40%-os glutaminsav tartalmával. A glutaminsav a glutén legfontosabb építőeleme. Arányától függ, hogy a gabona fehérjéje mennyi vizet tud megkötni, vagyis milyen erős ragasztó. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a gluténérzékenység kialakulását. Ügyeljenek azonban a gluténérzékenyek, mert nem gluténmentes!

A tészta íze nem tolakodó, ezért az egyik kedvenc és egyben egyszerű módon készítettem el, az olasz paradicsomos-fűszeres verzióban.

 

 

Bevásárló lista:

250 g alakor búzából készült tészta

2 konzerv hámozott paradicsom

2 gerezd fokhagyma

1 kis fej lila hagyma

1 kk só

2 szál szárzeller

friss rukkola

50 g padano sajt

50 ml olívaolaj

 

Elkészítés:

1. A tésztát lobogó, sós vízbe teszem és 7 perc alatt al dante keménységűre főzöm.

2. Egy serpenyőben 3 ek olívaolajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát és szárzellert, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát, átkeverem és felöntöm a hámozott paradicsommal.

3. Sózom és lefedem, 5-6 percig főzöm.

4. A tésztát egyenesen a a szószba szedem ki a főzővízből és ebből a vízből is 3 evőkanállal teszek a szószba. 2-3 percig kevergetem a szószt a tésztával, majd tálalok.

Tálalásnál friss, a tenyeremben összetört rukkolával rétegezem. Közé és a tetejére is reszelek sajtot, majd friss borsot, olívaolajat csepegtetek rá a végén.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×