Tilos lesz megmondani a baba nemét az ultrahangvizsgálaton?

Az Európa Tanács ajánlásának kidolgozói szerint sokan azért szakíttatják meg a terhességet, mert a születendő baba neme nem felel meg az elvárásaiknak.

Egy tervezett uniós direktíva szerint a jövőben a terhességi ultrahangot végző orvos nem mondhatja meg a baba nemét a szülőknek. Az Európa Tanács ajánlásának kidolgozói szerint ugyanis túl sok a szelektív abortusz, azaz a szülők kizárólag azért szakíttatják meg a terhességet, mert a születendő baba neme nem felel meg az elvárásaiknak.

 

Van egy félreértés – fogalmazott az uniós elképzelésekről Czeizel Endre a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A genetikus-professzor rámutatott: ultrahangvizsgálattal csak a 12. hét után lehet megmondani a baba nemét, ekkor azonban már nincs döntési joga az édesanyának. Tudható ugyanakkor – folytatta –, hogy Európa több városában, például Pozsonyban az anyai vérből már a 8-9. héten megállapítható a születendő csecsemő neme. A vérvizsgálatot bizonyos, nagyon súlyos genetikai betegségek kiszűrése érdekében végzik, amire Magyarországon csak 16-20. héten van lehetőség. Czeizel Endre szerint az európai ajánlás a 12. hét előtti magzati nem-meghatározásra vonatkozik.

 

A professzor korábban javasolta, hogy a többgyermekes családok még a fogantatás előtt, az ondósejtek szétválasztásával megválaszthassák harmadik-negyedik gyermekük nemét, a magyar törvények azonban erre nem adnak lehetőséget. Czeizel Endre ezzel kapcsolatban jogi abszurdumnak nevezte, hogy miközben egy anya a terhesség adott szakaszáig, válsághelyzetére hivatkozva az abortusz mellett is dönthet, azok a szülők, akik „már több gyermeket is letettek a nemzet asztalára”, nem élhetnek a nemválasztás lehetőségével. „Ne értsük egymást félre, ez esetben a fogantatás előtti ivarsejt-választásról van szó” – hangsúlyozta a professzor.

 

Az Európa Tanács ajánlása normatív módon szeretne beavatkozna egy olyan folyamatba, amelynek alapvetően a nők a vesztesei – vélekedett a tervezett szabályozásról Pető Andrea, a Közép-európai Egyetem Társadalmi nemek tanszékének professzora, hozzátéve: „bizonyos esélyegyenlőtlenséget csak központi, hatalmi beavatkozással lehet megváltoztatni, a női magzat érdekét is védeni kell, mégha a társadalom nem is preferálja a lány magzatokat" – fogalmazott.

 

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×