Tisztesség és lokálpatriotizmus: 30 éves a győri Borsodi Műhely

Borsodi László 1981-ben egy 12 négyzetméteres nyári konyhából indította a vállalkozását – egy satupaddal, egy NDK-s pisztolyfúróval, és egy egyszerű kis köszörűgéppel. Az elszántság, a szorgalom és a minőségi munka azonban gyorsan dinamikus fejlődéssel párosult, egyre több lett a megrendelés is. A kft. 1996-ban alakult meg, azóta is ebben a formában, 100 százalékban családi tulajdonú cégként folytatják tevékenységüket.

A Borsodi Műhely az elmúlt három évtized során olyan magas szintű szakmai tapasztalatra tett szert az egyedi alkatrészek gyártásának területén, ami garantálja a kimagasló minőséget. A cégnél alkalmazott technológiákban a lehető legkiválóbb megmunkáló gépek dolgoznak, melyeket jól képzett munkatársaik a magas minőségi elvárások mellett a lehető leghatékonyabban működtetnek. Ez a magas minőségi elvárás és szakmai tudás biztosítja minden megrendelő számára a biztonságot és elégedettséget.

A Borsodi Műhely főként egyedi gépalkatrészgyártással foglalkozik – leginkább az autóipar számára. Bármilyen kopott vagy törött alkatrészt tudnak pótolni. Ezt az irányt alapvetően az 1992-es textilipari válságnak köszönhetik, mivel azelőtt textilipari gépalkatrészek gyártásával foglalkoztak. A beáramló olcsó keleti textiltermékek viszont versenyképtelenné tették a magyar textilipar nagyját, így új lehetőségek után kellett nézni a cégnek is. Akkor megvizsgálták, hogy mi az, amit senki más nem csinál szívesen, ami hiányt jelent a magyar piacon. Így kezdtek bele az egyedi gépalkatrészgyártásba, amit azóta professzionális szinten képviselnek. Ehhez egy ideje a tervezés is hozzátartozik, másfél éve pedig hőkezeléssel is foglalkoznak, ami egyrészt a szerszámok kezelését teszi lehetővé, másrészt pedig a légi ipar kiszolgálására tesz lehetőséget.

A 2002-es év mérföldkőnek számított a Borsodi Műhely történetében, hiszen a cég márciusban adta át a Győri Nemzetközi Ipari Parkban az új, modern telephelyét, benne irodaházzal és az üzemcsarnokkal. Hat évvel később tovább bővítették a győri telephelyet, és megvalósult egy csúcstechnológiával felszerelt hőkezelő üzem is, melyet kiegészítettek egy teljes körű anyagvizsgálatra is alkalmas laboratóriummal. 2008-ban a győri Széchenyi István Egyetemmel közös fejlesztési programok kapcsán helyet és lehetőséget biztosítottak egy kutatás-fejlesztési divíziónak, ahol 20 fejlesztőmérnöknek biztosítottak korszerű munkahelyet.

A három évtizedes múltra visszatekintő cég legfontosabb célkitűzése, hogy a Borsodi név a legkiválóbb minőséget, megbízhatóságot és folyamatos fejlődést jelentse a partnerek számára. Mint ahogy azt a Borsodi Műhely szlogenje is hirdeti: „Egy precíz fémes jövő!"

Borsodi László cége mára Győr egyik legdinamikusabban fejlődő, prosperáló vállalkozása, amely rendszeresen vesz részt állami pályázatokon, és jelentős összegeket nyer el fejlesztésre, a technológia bővítésére. 110 embernek adnak munkát, támogatói a győri közéletnek, lokálpatriotizmusuk, elkötelezettségük a város iránt példaértékű.

A Borsodi Műhely elmúlt 30 éve rámutatott arra, hogyan lehet emberi tisztességgel, odaadással és a munkába vetett alázattal megteremteni egy céget, kiemelkedni a versenytársak közül, és maradandót alkotni. Biztosak lehetünk abban, hogy a következő évtizedek sikerei felé is az az út vezet majd, amelyet Borsodi László és családja járni kezdett. 1981-ben, abból a bizonyos kis nyári konyhából.

 

Bakács László

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×