Tíz évnél már nem tervez többet a százéves asszony

Tíz évnél már nem tervez többet a százéves asszony

A százesztendős özvegy Nagy Ferencné Balogh Erzsébetet köszöntötte a város és a településrész nevében Győrszentivánon Borkai Zsolt polgármester és dr. Sík Sándor önkormányzati képviselő. Saját maga nyújtotta és sütötte friss rétessel fogadta a vendégeket a százéves asszony a szentiváni Árnyas utcában.

„Amikor a világháború idején bejöttek az oroszok és megkóstolták a házi rétesemet, azt mondták: ez olyan finom, hogy magukkal visznek cukrásznak”– idézte fel az asszony.

„Gondolom másnap már rossz rétest sütött nekik, hogy békén hagyják” – szúrta közbe Borkai Zsolt.

„Szerencsére itthon hagytak, igaz, a pongyolámat ellopták, de azzal már nem törődtem. Több is veszett a háborúban” – válaszolta Erzsi néni.

Balogh Erzsébet 1919-ben született. Egész életét Szentivánon töltötte. Heten voltak testvérek, előkeres egy közös képet azokról, akik közülük ma is élnek. Hárman vannak, összesen már 277 évesek.

„Most sincs semmi bajom – jelentette ki az ünnepelt. – Orvos talán három éve látott, amikor eltörött a kezem.

Azért már nem egészen lát jól, s egy picit nagyot is hall. „Régebben hetente egész reklámszatyor könyvet hoztam neki a könyvtárból, de már fárasztja az olvasás, inkább tévét néz” – szól közbe a fia. Vele, s feleségével él Erzsi néni.

 

 

Borkai Zsolt polgármester virágcsokorral és főként édességekből álló ajándékcsomaggal köszöntötte a százéves asszonyt, aki elmondta neki: soha nem költözött volna el erről a vidékről. Győrbe járt be dolgozni a textiliparba, a rokonságot gyakran látogatta meg az ország minden részén, de Szentivánhoz képtelen volna hűtlen lenni.

„Kertészkedem, sütök, diót pucolok, lekvárt főzök be...” – sorolta.

„Nekem az idén is negyven üveg barackot tett el – szólt közbe a szemközti vendéglő tulajdonosa, Udvardy Győző. – Nagy rendezvényeket nem is vállalnék, ha Erzsébet nem segítene.”

„Az a hosszú élet titka, hogy mindent megegyen az ember” – osztotta meg tapasztalatát az ünnepelt, majd megtoldotta azzal: „meg az, hogy mindig mozogjon, csináljon valami értelmeset.”

„Télen, ha kinn nem lehet mit csinálni, akkor felfejti a régi kötött pulóvereit és más színű fonalakkal újra köti őket” – mondta el a fia.

Amikor a kedélyes beszélgetés után elköszönnek tőle, s Borkai Zsolt további egészséges éveket kívánt, Erzsébet annyit mondott: „Igen köszönöm, de nyolc-tíz évnél már nem nagyon tervezek többet.”

 

Szerző: Hajba Ferenc
Fotó: O. Jakócs Péter

Csatolt galéria: Boldog születésnapot Erzsi néni!
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×