Tizenegy magyar meghalt, négy gyerek megsérült az 'áldozati ünnepen' - gyorshajtás vagy műszaki hiba okozta (FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE)

Tizenegy magyar meghalt, négy gyerek megsérült az 'áldozati ünnepen' - gyorshajtás vagy műszaki hiba okozta (FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE)

Az AP hírügynökség szerint 11 magyar turista életét vesztette, 26 megsérült egy közúti balesetben Hurgadában, Egyiptomban - írja a hvg.hu. A követség  tíz-tizenkét halottról tud. A súlyosabb sérülteket Kairó speciális kórházába viszik, közülök legalább kettőnek életveszélyes az állapota. Az áldozatok és sérültek a Best Reisen utasai voltak. A sértetlen utasokat szállító gép hajnali egy óra után landolt Budapesten.

A legfrissebb értesülések szerint gyorshajtás vagy műszaki hiba, esetleg a kettő együtt okozta az egyiptomi Hurghadában történt vasárnapi buszbaleset, nem helytálló az a korábbi információ, hogy a busz összeütközött egy teherautóval.

FRISS

Egy nappal a magyar turistákat szállító busznak az egyiptomi Hurghadán történt balesete után a járművet a kerekeire visszafordították, de hétfőn kora délután még továbbra is a helyszínen van.

 

A busz totálkárosra tört, a bal oldalán – amelyre borult – az összes ablak kitört, a csomagtartó ajtói közül is több kiszakadt a helyéről. A szélvédő és a hátsó ablak is kitört, s bár a busz jobb oldala viszonylag épen maradt, láthatóan azon is több ablakot kitörtek.

A busz környékén számos személyes tárgy maradt, utazási papírok, párna, ruhadarabok, ásványvizes palackok. A busz környékén rengeteg az üvegtörmelék, a várostól távolabbi, a repülőtértől mintegy öt kilométer távolságra levő útszakaszon a törmelékektől pár kordonnal igyekeznek megvédeni a közlekedőket.

A busz bal oldalán, amelyen gyakorlatilag nem maradt ép elem, vérfoltok láthatók. A busz mellett néhány helybeli tartózkodott, de az MTI munkatársai nem tapasztalták, hogy a roncsot őriznék. A balesetről a helybeliek is értesültek, az MTI munkatársának ismeretlen taxisok fejezték ki sajnálatukat a történtek miatt.

A balesetben 11-en vesztették életüket, 29-en megsérültek. A négy legsúlyosabb sérültet Kairóban ápolják, az MTI információi szerint két további sérültet a hétfői napon szállítanak át. A Hurghadán ápolt sérülteket pedig a General Hospitalból a Nile Hospital kórházba vitték, amely ugyancsak a városban található.

 

 

A MENA egyiptomi közszolgálati hírügynökség szerint 27 sérültje, és 11 halottja van annak a közúti balesetnek, ami Hurgadában történt - olvasható a hvg.hu portálon.

 

A busz turistákat szállított a hotelből a hurgadai repülőtérre, amikor ismeretlen okból felborult. A halottakat és a sebesülteket a hurghadai kórházba vitték - írta az AP hírügynökség.

 

A konzul a helyszínre tart. Részletek később.

 

FRISS:

Magyarország kairói nagykövetsége úgy tudja, hogy a balesetnek 10-12 halottja és 15-20 súlyos sérültje van. A magyar konzul a baleset helyszínére tart, s kapcsolatban állnak az egyiptomi hatóságokkal - tájékoztatta az MTI-t Kveck Péter nagykövet.

 

A turistákat szállító autóbusz eddig ismeretlen okból felborult - közölte az illetékes.

 

Egyiptomba sokat járó győri olvasóink szerint az egyiptomi balesetek jelentős része a kritikán aluli minőségű utak miatt következik be.

 

Portálunk figyeli a mérvadó hírügynökséget, az internetes honlapokat, új információkat próbálunk gyűjteni.

 

A Blikk kiderítette: a Best Reisen utazási iroda utasai voltak azok a magyarok, akiket baleset ért vasárnap az egyiptomi Hurghada határán. A balesetben több mint tíz magyar turista életét vesztette és tizenöten-húszan megsérültek - mondta el Zám Tibor, az utazási iroda irodavezetője.

 

A magyarokat az a gép hozta volna haza, melyet a Travel Service üzemelte. A repülő a menetrend szerint 23:40-re érkezik Budapestre. Az MTI legfrissebbe információja szerint a sértetlen utasokat szállító repülőgép késéssel, hajnali 1 óra tíz perckor landol Budapesten.

 

Orvosok és rendőrök is megerősítették Egyiptomban, hogy a Vörös-tengernél, Dél-Kelet-Egyiptomban, Kairótól 510 kilométerre történt balesetnek 27 sérültje van. Az egyiptomi állami MENA hírügynökség is 11 magyar halottról tud.

 

A sérültek között 4 gyerek volt a független Al-Masry Al-Youm napilap szerint.


Egyiptomi biztonsági és orvosi tisztviselők - akik nevük elhallgatásával  beszéltek, mert nem volt felhatalmazásuk a nyilatkozatra - azt mondták, hogy a sofőr elvesztette irányításást a busz felett, mert gyorsan haladt.

 

A baleset a muszlim Eid al-Adha ünnep vagy az "Áldozati ünnep" első napján történt, mikor sok egyiptomi és turista megy a Vörös -tengeri üdülőhelykre nyaralni.

 

Az Áldozati ünnep, az Íd al-Adhá, törökül Kurban bayramı, az iszlám világ egyik fontos ünnepe, melyet annak az emlékére tartanak, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek - olvasható a Wikipédiában.

 

A balesetek gyakoriak Egyiptomban a rossz utak és a közlekedési morál miatt. A rendőrségi becslések szerint közuti balesetben évente 6 ezer ember hal meg a 82 milliós országban.

 

A legfrissebb hírek szerint - és ezt a magyar nagykövet is megerősítette - az autóbusz ütközött egy másik járművel, majd fölborult. Tizenegyen vesztették életüket, a sérültek közül legalább kettőnek, de lehet, hogy négynek életveszélyes az állapota. Akiknek az ellátása szükségessé teszi, azt Kairó egyik katonai kórházába szállítják, ahol fölkészültek a speciális kezelésekre is.

 

Tizenhárman egyáltalán nem sérültek meg, ők valószínűleg hazatérnek a hajnali egy óra tíz perckor landoló repülővel, bár hivatalos információt nem közöltek arról, hogy hányan szálltak fel a gépre.

 

A rendőrök kordonokkal kerítik el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának érkezési szintjét, ahová az éjszakai órákban érkeznek meg az egyiptomi Hurghadában vasárnap este közúti balesetet szenvedett magyar turisták.

Az MTI helyszínen lévő tudósítója azt látta, hogy mintegy 15 rendőr zárja le kordonokkal a helyszínt. Az ott várakozókat elterelik.

 

Az MTI úgy tudja, hogy repülőtéri biztonságiak, rendőrök, mentősök éjfélkor válságtanácskozást tartanak.

 

A helyszínen öt mentőautó várakozik.

 

Az egyiptomi elnök részvétét fejezte ki a magyar nagykövetnek. Az egyiptomi egészségügyi miniszter a helyszínen intézkedik. A magyar nagykövet szerint minden az egyiptomi hatóságok minden segítséget megadnak a sérülteknek.

 

FRISS

Csaknem 150-en hazaérkeztek hétfőre virradóra abból a magyar turistacsoportból, amelynek egy része balesetet szenvedett az egyiptomi Hurghadában; egyes információk szerint azonban a balesetet szenvedett busz utasai közül senki sem jött haza- tudatta az MTI.

MTI Fotó: Lakatos Péter

 

A 180 férőhelyes repülőgépen 147-en érkeztek meg Budapestre, többnyire kisgyermekes családok. Voltak olyan hozzátartozók is a reptéren, akiknek rokona ugyan nem érkezett meg, de más utasoktól tájékozódtak a balesetről.

Précsényi Árpád arról is beszámolt: összesen 47-en maradtak Egyiptomban, egyetlen sérült sem tért haza. A leszállók közül az MTI helyszínen lévő tudósítója sem látott egyetlen sérültet sem, bár mindenütt mentősök várakoztak.

A főosztályvezető-helyettes a könnyebb sérültek hazaszállításáról még nem tudott tájékoztatást adni. Ismertette, hogy a konzuli gyakorlatban ilyenkor az a szokás, hogy az Országos Mentőszolgálat és a magyar egészségügyi szolgálat idegen nyelvet beszélő szakorvosai felveszik a kapcsolatot a kezelőorvossal, és ezt követően lehet dönteni a hazatérésről. Szavai szerint jelenleg nem tudnak olyanról, aki már hétfőn hazatérne, de kizárni sem lehet.

FRISS

 

Budapesti számokon is érdeklődhetnek a hozzátartozók

 

Két budapesti telefonszámon is lehet érdeklődni az egyiptomi buszbaleset magyar áldozatairól - közölte az MTI-vel hétfő reggel a kairói magyar nagykövet.

 

Háromnegyed kilenc óta él a Külügyminisztérium 458-1247-es és a 458-1276-os számú budapesti vezetékes vonala, amelyeken hozzátartozók érdeklődhetnek a sérültek állapotáról, illetve arról, hogy feltételezett hozzátartozójuk van-e az azonosított halálos áldozatok között - mondta Kveck Péter. A kairói nagykövetség továbbra is az érdeklődök rendelkezésére áll - tette hozzá.

A 29 sérült között négy nagyon súlyos állapotú van - egy férfi és három gyerek -, őket szállították a kairói katonai kórházba. Több órába telt, amíg annyira tudták stabilizálni az állapotukat, hogy hozzáláthassanak a megműtésükhöz. Az egyiptomi egészségügyi miniszter - aki maga is orvos - személyesen felügyeli az ellátásukat. Gondoskodott arról, hogy az ország legkiválóbb specialistái végezzék el az operációkat a kairói kórházban - mondta Kveck Péter.

Azon 25 magyar sérült között is vannak súlyos állapotúak, akiket a hurghadai kórházban látnak el. Többeknek nyílt törése, többszörös törése van. Azonban mindegyikük képes kommunikálni. Két embert az intenzív osztályon ápolnak. A halálos áldozatok azonosítása még nem fejeződött be.

A legfrissebb információk szerint a balesetet gyorshajtás vagy műszaki hiba, vagy a kettő együtt okozta. Az a korábbi információ, hogy a busz összeütközött egy teherautóval, nem helytálló - közölte a nagykövet.

 

Az egyiptomi buszbaleset áldozatainak és sérültjeinek többsége az Uniqa biztosítottja - erősítette meg Écsy Zoltán, az Uniqa Biztosító utasbiztosítási termékmenedzsere hétfőn az MTI információját.

A segítségnyújtási szolgáltatójuk, a Europ Assistance a helyszínre utazott, és velük egyeztetve mindent megtesznek a sérültek kiemelt ellátásáért, az áldozatok és a sérültek mielőbbi hazaszállításáért - mondta Écsy Zoltán.

A QBE Atlasz Biztosítónál a jelenlegi állás szerint négyen kötöttek biztosítást az egyiptomi Hurghadai balesetben érintettek közül, délutánra már több információjuk lesz a biztosítottak számáról - közölte Dénes Attila, a QBE Atlasz Biztosító vezérigazgatója hétfőn délelőtt az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: az utasok ellátása megtörtént, felvették a kapcsolatot egyiptomi partnerükkel, illetve a Best Reisen utazási irodával.

Dénes Attila hangsúlyozta: minden megtesznek annak érdekében, hogy a QBE Atlasz utasbiztosítással rendelkezők megfelelő szintű ellátásban részesüljenek, és a biztosítási feltételben szabályozott kártérítést minél előbb megkapják. A szerződések feltételei alapján a súlyos balesetet szenvedett biztosítottak hozzátartozóját kiutaztatják - tette hozzá.

 

(Információink egy részét a http://www.seattlepi.com honlapról szereztük. A külföldi hírforrásokat Hajba Máté figyeli.)


Lead kép MTI Fotó: Mihádák Zoltán (Nagyobb méretért kattintson a képre!)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×