Tizenkét országból jöttek el a Győri Balett próbatáncára

Tizenkét országból jöttek el a Győri Balett próbatáncára

Csiszolatlan gyémántokat keresünk, mondta Kiss János, a Győri Balett igazgatója a társulat által meghirdetett próbatáncon. És vannak - kérdezem tőle. Vannak, feleli, jó érzés, hogy az együtteshez sokan szeretnének jönni a világ minden részéből.

 

Hatvanegy fiatal táncos jelentkezett próbatáncra a Győri Balett társulatához. Az első alkalomra 19 lány és7 fiú jött el 12 országból, a többiek folyamatosan érkeznek, egyéni próbára. Ennyi embernek ugyanis nem lehet egyetlen napra összehangolni a „castingját.”

Nagy öröm, hogy minket állandóan keresnek, év közben is sokan jelentkeznek, hogy szeretnének bemutatkozni és csatlakozni az együtteshez – nyugtázza a folyamatos érdeklődést Kiss János.

Az idén valószínűleg egy lányt és egy fiút szerződtetnek, a végleges lehetőséget március 1-e után tudja megmondani az igazgató, hiszen február végéig születik döntés arról, hogy az állandó tagok közül ki marad, ki megy el szakmai nyugdíjba, esetleg szülni.

 

A próbatáncon egy száz perces klasszikus tréningen vettek részt a jelentkezők. A Magyar Nemzeti Balett és a Győri Balett megállapodott abban, hogy először a fővárosi együttes hirdeti meg a próbatáncot, egy héttel később pedig a győri társulat. Minden évben van olyan táncos, akinek mindkét együttes kínál szerződést.

 

Először három hónap próbaidőre szerződtetjük a táncosokat – avat be a folyamatba Kiss János. A szakmai megítélésben valószínűleg nem tévedünk, a próbatáncon nemcsak a jelölt technikai tudása derül ki, hanem egyénisége, kisugárzása is. Azt viszont nem lehet megállapítani, milyen ember, hogy tud a közösség része lenni, mennyire alkalmas arra a munkára, amit a mi együttesünk végez. Azt szoktam mondani, hogy nemcsak táncosként, de emberként is meg kell felelni.

A jelentkezők tehát tavasszal tudják meg, kit szerződtet a győri társulat, melynek a negyvenedik születésnapján igazán mozgalmas, izgalmas éve lesz.

 

Hajba Ferenc

Fotó: Marcali Gábor

Csatolt galéria: Próbatánc a Győri Balettnél
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×