Tízmilliárd eurót is szakít a hamis élelmiszerekből az agromaffia

Tízmilliárd eurót is szakít a hamis élelmiszerekből az agromaffia

Az Európai Unióban a kábítószer-kereskedelem után a második legnagyobb illegális üzletág az élelmiszerlánc-termékekkel való visszaélés, a világon pedig a negyedik helyen van.

 

Több mint 47 tonna hamis vagy gyenge minőségű élelmiszert és 107 ezer liter egyéb terméket vont ki a forgalomból a Nébih az élelmiszerhamisítás elleni, OPSON VI. nemzetközi művelet során.

Ebben az évben 61 ország vett részt ebben az akcióban. Az EU felismerte, hogy az élelmiszerhamisítás, az élelmiszerekkel való egyéb visszaélés mekkora gazdasági kárt okoz – mondta el az M1 Kosár című műsorában Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának igazgatója.

Hozzátette: éves szinten 12 milliárd euró bevételhez jut az agromaffia, ezt hogyha hozzáadjuk, hogy a világon is milyen jelentős az élelmiszerhamisítás, akkor vélhetően a duplájára is emelhető ez az összeg.

A hamis áruk forgalmazása nemcsak a vásárlók egészségére lehet veszélyes, de árt a jogszabályokat tiszteletben tartó kereskedőknek és aláássa a fogyasztók bizalmát is.

Az olívaolaj egy sláger termék, Olaszországban nagyon nagy mennyiségben ill. a déli országokban Spanyolországban, Portugáliában is előállítják; de a mézet is hamisítják. Tavaly több mint 20 tonna mézet fontak ki a forgalomból.

Ha pedig Önök lejárt szavatosságú, jelöletlen vagy higiéniai problémákkal találkoznak egy-egy terméknél, ételnél, étteremnél, boltnál, akkor mindenképpen jelentsék a Nébih zöldszámán! A szakemberek 48 órán belül kivizsgálják az ügyet.

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×