Több mint 100 új terrakotta harcost tártak fel Kínában

Kínai régészek 110, évszázadok óta eltemetett, terrakotta harcost tártak fel.

A katonák a Kína első uralkodójának sírját őrző híres hadsereghez tartoznak. Az életnagyságú szobrokat Csin Si Huang császár mauzóleumának közelében tárták fel, Kína északi Hszian városában hároméves ásatás során. A régészek 12 agyaglovat, szekér-, fegyver- és eszközmaradványokat is talált.

„A 200 négyzetméteres lelőhelyen zajló ásatás folyamán összesen 110 terrakotta szobor került elő” – mondja Sen Maoseng, a sírt felügyelő múzeum szakembere. Elmondása szerint a legjelentősebb felfedezés, hogy a tárgyak nagyon jó állapotban vannak, és színes festékkel díszítették őket. Hozzátette, a régészek 11 másik harcos nyughelyét is megtalálták, ezeket a szobrokat azonban még nem tárták fel.

A felfedezés a legfrissebb eredmény a kínai kulturális szektorban, miután szakemberek kiderítették, hogy a kínai nagy fal – mely a terrakotta hadsereghez hasonlóan UNESCO világörökségi helyszínnek számít – sokkal hosszabb volt, mint korábban hitték.

Sen szerint a szakemberek arra számítottak, hogy a feltárt harcosok és tárgyak némelyikén a színek az évszázadok folyamán némileg elhalványultak, így meglepte őket, amikor kiderült, milyen jó állapotban maradtak fenn a leletek. A műtárgyak között megtalálható egy pajzs, melyet a Csin-dinasztia harcosai használtak, rajta zöld, vörös és fehér geometriai mintázat.

Csin Si Huang Kr.e. 221-ben kezdte meg Kína egyesítését, és az ország első császára lett.

A terrakotta hadsereget 1974-ben fedezte fel egy kutat ásó földműves. A modern idők egyik legnagyobb régészeti leletének számít, és 1987-ben sorolták be a világörökségi helyszínek közé.

 

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×