Több mint 33 ezer embert hozott össze a futás

Több mint 33 ezer embert hozott össze a futás

A hétvégi, 2 napos 33. SPAR Budapest Maraton Fesztiválra összesen 33.500 nevezőt regisztrált a szervező Budapest Sportiroda. Ez a létszám meghaladja a tavalyi nevezéseket így lett az idei fesztivál minden idők legnagyobb hazai szabadidős sporteseménye.

Győr-Moson-Sopron idén is kiemelkedő eredményeket ért el az ország legnagyobb szabadidősport eseményén. Varga István győri futó, a közel 6.000 egyéni maratonfutó közül a 70. helyezést érte el, melyhez három órán belüli teljesítés volt szükséges (02:59:16). Úgy tűnik a győriek komolyan készültek az idei maratonra, ugyanis szintén a város lakója az a Samu Lilla, aki a hölgyek között a legjobb 60-ban, míg kategóriájában a legjobb 5-ben végzett (03:30:30).

Számos művész, politikus és sportoló is rajthoz állt a két napon. Szijjártó Péter külügyminiszter első maratonját a fővárosban teljesítette, míg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter párban futotta le a 42,2 km-t. Élete 175. maratonját futotta le Kele Géza, a BSI felvidéki nagykövete. Váltóban indult a HBO sikersorozatának, az Aranyéletnek a csapata.

A BSI büszke rá, hogy minden profi sportoló valamilyen nemes célért futott. Kovács István Kokó és Lisztes Krisztián 1353-as mezben az Ökomenikus Segélyszervezet munkájára hívták fel a figyelmet és párban futották a maratont. Maráz Zsuzsanna, Lőw András és Simonyi Balázs is, akik múlt héten futották le a 246 kilométeres Spartathlont, a Magyar Hospice Alapítvány futónagykövetei voltak. Imre Géza kétszeres olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó a Bátor Táborért állt rajthoz. Több mint 1200-an támogattak valamilyen civil szervezetet részvételükkel.

 

A külföldről érkezettek száma is rekordot döntött, 96 országból 5.200 külföldi állt a rajthoz ma reggel. Legtöbben idén is Franciaországból, Nagy Britanniából és Németországból érkeztek. A legidősebb maratoni futó, a 80 éves, budapesti Richter Ferenc. A legidősebb maratoni női induló, a 69 éves, belga Claudia Farnaud volt.

 

A férfi győztes Csere Gáspár

 

A férfi győztes Csere Gáspár - 21:20:08-as idővel - aki a célba érkezés után így nyilatkozott: „Tavaly nagyon szoros csatában kaptam ki, ezért idén az elsődleges cél az aranyérem megszerzése volt. Az első tíz kilométeren próbáltam diktálni az iramot, utána azonban vissza kellett vennem belőle, és 3:20 körüli ezrekre álltam rá. Az utolsó szakaszra azonban olyan tartalékokat tudtam felszabadítani, ami engem is meglepett. Természetesen rengeteg munka van egy felkészülésben, de nem mindig tudja előhozni az ember a kritikus pillanatokban. Hívő emberként sokat imádkoztam a hajrában, hogy mindez sikerüljön és hálás vagyok Istennek, hogy ezúttal elég erőt adott a győzelemhez. Nem néztem az órámat, de titkon 2:20-on belül szerettem volna célba érni, mindössze néhány másodpercen múlt ugyan, azonban az első hely kárpótol ezért a minimális különbségért.

A női győztes Szabó Tünde

A női győztes Szabó Tünde, - 2:47:40-es idővel- aki kissé csalódottan nyilatkozott a célszalag átszakítása után: „Nem tartom magam kifejezetten jó futónak, de hittem abban, hogy odaérhetek a dobogó legfelső fokára. Rendszerint a maratonokat három szakaszra osztom, az első 14 kilométert mindig meghúzom, a középső részén inkább pihenek, és a végén pedig ahogy a csövön kifér. A félmaratoni részidőnél láttam, hogy a tervezett 2:43-as időmből nem lesz semmi, őszintén szólva akkor kissé el is veszítettem a hitem. Úgy éreztem, már nem érdemes küzdeni. Abban biztos voltam, hogy a győzelem meglesz, de nem érdemes izomból hozni az utolsó ezreket. A győzelemnek természetesen örülök, azonban összességében csalódott vagyok. A maratonokat Podgoricában folytatom, és majd a Nizzai versenyre szeretnék csúcsformában lendülni.”

Szijjártó Péter külügyminiszter első maratonját a fővárosban teljesítette

 

A külügyminiszter azt mondta a célban: Nagyon vártam a rajtot! A hozzáértők szerint az első maratonisták azt a hibát szokták elkövetni, hogy az első félmaratont még egyéni csúcs közelében futják, utána pedig megtörik a lendület. Én akartam lenni a kivétel, azonban végül mindenkinek bizonyítottam, hogy a nagy öregek mégsem beszélnek mellé. Noha a vége nagyon lassú volt, az eredeti célkitűzéshez képest jobb lett az időm. Nagy pártolója vagyok az utcai futóversenyeknek, mert a külföldi versenyzők és hozzátartozóik tízezreit vonzza Magyarországra. Az ország marketingszempontjából pedig tökéletes a verseny, hiszen Budapest legszebb pontjai közül számos helyszínén halad végig a pálya. Véleményem szerint rendkívül fontos, hogy minél több ilyen rendezvény legyen Budapesten.”

A Budapest Sportiroda 1.600 fős szervező csapata 12 frissítő állomáson 7000 liter izotóniás itallal, 60.000 liter poharas vízzel, 300 kg szőlőcukorral, 33.000 db banánnal, 4 zuhanykonténerrel és 180 mobil WC-el segítette a verseny zökkenőmentességét.

A futás ünnepén nem számított, hogy ki honnan jött, milyen a családi állapota, mennyi idős és hogy esetleg valamilyen fogyatékkal él. A résztvevőket a sport szeretete hozta össze. Sokan azért álltak célhoz, hogy ezzel segítsenek egy-egy civil szervezetnek, adományt gyűjtsenek, felhívják a figyelmet egy társadalmilag fontos ügyre, vagy saját közösségüket formálják, erősítsék.

forrás/fotó: BSI

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×