Több mint negyvenen sérültek meg az idei pamplonai bikafuttatáson

Az idei ünnepségek legsúlyosabb sérültje Mikel Sabate 40 éves pamplonai lakos, aki műtétre szorult, miután húsz centiméter mélyen oldalba öklelte egy bika.

A hat, egyenként féltonnás bika 2 perc 20 másodperc alatt tette meg a 844,6 méteres távot az esés vagy a felökleltetés kockázatát vállaló, velük együtt futó résztvevők közepette.

Egy esés közben a bal vállán megsérült 21 éves francia állampolgárt, illetve egy 43 és egy 54 éves, zúzódásoktól és vágásoktól szenvedő pamplonai lakost ápolnak kórházban közölte a szervezők szóvivője.

A július 6. óta tartó fieszta alatt korábban legalább 38 ember sérült meg és került kórházba, négyet közülük a bikák felökleltek, így összesen 41 a sérültek száma. Az idei ünnepségek legsúlyosabb sérültje Mikel Sabate 40 éves pamplonai lakos, aki műtétre szorult, miután kedden húsz centiméter mélyen oldalba öklelte egy bika, de létfontosságú szervei nem sérültek meg.

 

"Amikor felöklel a bika, olyan, mintha tőrrel döfnének az emberbe, vagy keresztülmenne rajta egy teherautó. Tiszta vér volt a hátam, de ez a bikafuttatás veszélye" mondta a sérült kórházi ágyán.

A bikafuttatás hagyománya a XIX. századra nyúlik vissza, amikor a bikákat lábon kísérték a pamplonai arénákba a bikaviadalokra. Az állatok 2000-3500 futó között vágtattak a macskaköves utcácskákon az arénákig. Közülük évente 200-300 megsérült többségük csak könnyedén. Az encierro véres esemény is lehet. 1911 óta 15 áldozata volt, a legutóbb 2009-ben: a bika a nyakán döfött meg egy 27 éves spanyol állampolgárt.

 

(MTI)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×