Több száz emberen segítettek a megyeiek

Több száz emberen segítettek a megyeiek

Október 10-én a természeti katasztrófák csökkentésének világnapjára emlékezve közös országos véradást szervezett a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt.

 

A világnapot az ENSZ 1987-ben azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság idén 18. alkalommal az országos rendezvényhez csatlakozva szervezte meg az önkéntes véradást, melyet - a korábbi évek hagyományait követve - a társ- és együttműködő szervek körében hirdették meg. A véradás lebonyolításában segítségükre volt a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat, akik a győri tűzoltólaktanyába kitelepülve reggel nyolc órától délután tizennégy óráig folyamatosan dolgoztak, vették le és szállították el a vért.

Köztudott, mennyire fontos a vérkészítmények pótlása az egészségügyi ellátás zavartalan működéséhez. A levett vérből vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátumot, valamint plazmakészítményt állítanak elő, így egy egység teljes vér akár három beteg életén is segíthet.

A felhívásra most is nagy számmal jelentkeztek megyénkben, előzetesen háromszázan jelezték részvételüket, közülük 263 fő jelent meg a véradáson. Az orvosi vizsgálatok után kiderült, hogy a véradók közül 257-en egészségesek, szerdán ők adhattak vért. Elmondhatjuk, hogy rendezvényünkkel több mint 700 ember gyógyulását segítették elő.

Többek között a megyei és a városi rendőrségtől, a büntetés-végrehajtástól, az adóhatóságtól, a vízügyi igazgatóságtól, illetve a bíróságokról, ügyészségektől nyújtották kezüket önzetlenül, természetesen a katasztrófavédelem kollégái mellett. Emlékül egy műszaki mentési gyakorlat során levágott autóajtón hagyták a véradók aláírásukat, amit emlékszobában fognak elhelyezni.

Az ország minden katasztrófavédelmi igazgatóságán szerveztek véradást, összesen 995 ember adott vért a szervezetnél, segítve ezzel közel háromezer ember gyógyulását.

A rendezvény célja az összefogás mellett, hogy a véradás fontosságára felhívja a figyelmet, hiszen váratlan, tömeges méretű katasztrófa esetén a megfelelő mennyiségű vér jelenléte emberéleteket menthet.

Köszönjük a véradóknak a részvételt!

Katasztrófavédelem

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×