Több száz tonna homokból készült a vatikáni betlehem

Több száz tonna homokból készült a vatikáni betlehem

Hétszázhúsz tonna homokból készült idén a vatikáni betlehem, amelyet a hét végén avatnak fel a Szent Péter téren.

Az elmúlt két hétben Rich Varano profi homokművész vezetésével három szobrász Hollandiából, Oroszországból és Csehországból faragta ki az 5,5 méter magas és 16 méter széles betlehemet.

A 60 éves amerikai Varanónak a homok az élete és a szerelme. A floridai művész az Egyesült Államokban és Olaszországban alkot.

"Nagyon különleges itt elkészíteni a betlehemet, olyan helyen, amely történelemmel, kultúrával, művészettel teli, és nagy mesterek árnyéka vetül rá" - mondta Varano a Reutersnek, amint alkotócsoportja a betlehem befejezésén dolgozott, hogy pénteken már be is mutathassák azt a látgatóknak.

November közepén hozták a teherautók a homokot a Velence közeli Jesolóból, de nem tengerparti homokot használtak.

Varano szerint a strandok homokja nem megfelelő, mivel nem lehet jól tömöríteni. A homok szárazföldi területről érkezett, hasonlít a folyami homokhoz.

A több száz tonnányi homokot hatalmas piramis alakúra tömörítették, és a csúcsától kezdve kezdték el készíteni a szobrászok, akik botokkal, vakolókanalakkal és fogorvosi eszközökkel is dolgoztak a kényesebb helyeken.

"Minket profikat az különböztet meg a strandon játszó átlagembertől, hogy mi tudjuk azt, miként kell jól összegyúrni a homokot" - mondta Varano.

A betlehemi jászol fölé egy hatalmas vászontetőt húztak, amely védi az esőzéstől, és műanyag függönyt fognak leereszteni köré, ha szélvihar vagy erős szél söpörne végi a térségben.

Januárban, az ünnepi időszak után a homokot visszaszállítják és más homokszobrokhoz fogják felhasználni.

 

MTI

Kép: network.hu (illusztráció)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×