Többszáz éve elsüllyedt hajók fosztogatói ellen keresnek védelmet Kínában

A tengerek vizében, elsüllyedt hajókon található műtárgyak védelmének megerősítését ígérik a kínai tengerészeti és kulturális hatóságok, miután elharapódzott a víz alatti műkincskeresés.

Az elsüllyedt ősi kereskedelmi hajókon található kulturális ereklyék felkutatásához az illegális kincskeresők nem válogatnak az eszközökben, és kutatásaikhoz, a feltáráshoz különböző romboló eszközöket, robbanóanyagot is használnak. Ezzel - állítják a kínai szakemberek - veszélyeztetik a földalatti műkincsek épségét.

 

 

A tenger mélyéről származó, eddig előkerült tárgyak többsége a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tengeri Hszisa (Xisha), közismertebb nevén a Paracel-szigetek környékéről valók. A szigetcsoport 330 kilométerre délkeletre található Kína legdélibb tartományától, Hajnan (Hainan) szigetétől.

 

 

Közelében vezetett az ősi tengeri selyemút, és a hajók némelyike a zord időjárás következtében vagy a sekély korallzátonyokkal történt ütközés miatt felborult, léket kapott, elsüllyedt. Hszisa környéken többségükben porcelánokat, arany, ezüst és bronz tárgyakat hoztak a felszínre az évszázadokkal korábban mélybe merült hajótestek maradványaiból.

 

 

A kínai állami kulturális örökségvédelmi hivatal első értékmentő expedícióját 1998-ban küldte a Dél-kínai-tengerre, de a kisebb zsákmányszerző csoportok már sokkal korábban megkezdték a feltárást. A talált értékek egy részére a korallzátonyokon leltek, de búvárokat is alkalmaztak, továbbá robbantásokkal próbáltak utat nyitni a mélyebb kutatásokhoz.

 

 

Valamennyi víz alatti "kulturális emlékhely" már kisebb-nagyobb mértékben fosztogatás áldozata lett, 26-ot közülük súlyos kár ért - tájékoztatott Vang Ji-ping (Wang Yiping), a Hajnan tartományi kulturális örökségvédelmi hivatal vezetője. Elmondta, hogy idén áprilisban hat kisebb hajót foglaltak le, amelyeket rablók béreltek, és amelyeken 1400 porcelándarabot találtak. Három nagyobb hajóval az ismeretlenek elmenekültek.

 

 

A törvény érvényesítése ilyen körülmények között nem könnyű - jegyezte meg Ven Li (Wen Li), a tartományi tengerészeti környezeti megfigyelőcsoport munkatársa, akinek feladatai közé tartozik a tengeri műemlékvédelem ellenőrzése. Ven elmondta, több kormányzati intézmény foglalkozik annak kidolgozásával, hogy miként tegyék hatékonyabbá a tenger mélyén rejtőző kincsek védelmét.

 

(MTI)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×