Tomori Zsuzsanna: „talán már nem tesztel többet a sors!”

Tomori Zsuzsanna: „talán már nem tesztel többet a sors!”

A Győri Audi ETO KC lejátszotta a szezon első BL mérkőzését, magabiztosan győzött a dán Midtjyland ellen.

A csapat erős és egységes volt, ám az október 2-án megsérült Tomori Zsuzsanna mindenkinek hiányzott a pályáról. A műtét jól sikerült, reméljük hamarosan már nem csak a lelátóról tehet hozzá a csapat sikeréhez. A jelenlegi helyzetéről adott interjút a Győr+ Hetilapnak.

– A szezonnyitó szurkolói találkozón beszélgettünk legutóbb, akkor sérülésmentes évet kívántál magadnak. Korán jött a nem várt baj.  Hogy vagy most?

– Köszönöm, most már jobban és egyre jobban leszek. Az első két-három nap voltam nagyon magam alatt. De a csapattársak, a barátok és a szurkolók szeretete, na meg a sikeres műtét és a fájdalom szűnése is segített abban, hogy most már ismét van jövőképem, amiben még rengeteg kézilabda, gól, győzelem és kupa szerepel.

– Menjünk egy kicsit vissza a pályára, hiszen mindenki látta, hogy a játék remekül ment. Milyen szituációban sérültél meg?

– Tényleg jól ment, fájdalommentes voltam, az alapozást is végig csináltam, jó erőben éreztem magam, újra tudtam élvezni a játékot, az edzéseket és a meccseket, az ETO-ban és a válogatottban is. A sérülés korán jött, a Fehéroroszok elleni válogatott meccs elején. Emlékszem, támadásban voltunk, egy induló cselt csináltam, két fehérorosz lány összezárt előttem, az egyik belém térdelt. Éreztem a fájdalmat, de nem gondoltam, hogy olyan nagy a baj. Sokszor előfordul, hogy koccan két térd. Akkor kezdtem aggódni, amikor ráléptem a lábamra és „akadást, kattanást” éreztem, majd a fájdalom is erősödött. Az orvosaink és a gyúrók már nem engedtek vissza, mondták, hogy a jelek porc-problémára utalnak. Estére sajnos be is dagadt a térdem...

– Itthon már dr. Balogh Péter vigyázó kezei közé kerültél. Mit mondott?

– A hét elején vizsgált meg, s megerősítette a korábbiakat, hogy az ütéstől egy porcdarab leválhatott, amit minél előbb meg kell műteni. Így most már több mint egy hete eltávolították a szilánkot és lecsiszolták a helyét. Szerencsére semmi más baj nem történt a térdemben, Balogh doktor is azt mondta mikor kitoltak a műtőből, hogy szerencsésen alakult minden, hála Istennek. Szóval az ebben az esetben létező legjobb opció állt elő: 4-5 hét alatt visszatérhetek.

 

– Végre jó hír, bár itt van még a gyógyulási szakasz. Milyen mozgásokat, edzésmunkát végezhetsz?
–  Amíg a varratok a helyükön vannak, nem nagyon lehet mozogni. Az orvosunk felkészített, hogy mivel két év alatt négyszer nyitották fel ugyanazt a térdemet, az operáció után előfordulhat gyulladás. Ez így is lett, de szerencsére 4-5 nap alatt teljesen elmúlt, a fájdalom is enyhült, egyre jobban vagyok. Hétfőn kezdem a gyógytornát, rá egy hétre már biciklizhetek, s bízom benne, hogy gyorsan visszaszerzem a korábban elért formámat. Ha a múltbéli dolgokat kibírtam, ezt most már fél lábon is…

 

 

– Lelkileg szerencsére rendben vagy, ugye?

– Jól látod, igen, hála Istennek minden rendben van, az első ijedtség és elkeseredés már a múlté. Szinte a sérülés pillanatában már kaptam az üzeneteket, hogy ugye nincs nagy baj, írtak a győri csapattársak, a barátok, az ismerősök, a szurkolók. Ez nagyon sokat segít ilyenkor, mert nem érzed magad egyedül, erőt ad, hogy szembe nézzek a történtekkel. Most is kint vagyok a csajok között, jót tesz a közeg, a segítségük, számíthatok rájuk és a barátokra is. Már jó ideje érzem, hogy a győri szurkolók teljesen elfogadtak, sok szeretetet kapok tőlük is, amit jó játékkal és sok-sok góllal szeretnék nekik viszonozni és megköszönni. Illetve az is erősít, hogy teljesen átlagos sportsérülésről van szó, ez benne van a játékban. Tehát nem volt összefüggésben a terheléssel vagy az egészségemmel.

– Alapember vagy az ETO-ban és a válogatottban is. Meddig lehet bírni a kettős terhelést?

– Épp ez az, hogy a mostani sérülés nincs összefüggésben a terheléssel, úgyhogy szerintem lehet ezt bírni és kell is egy sportolónak. Az, hogy ott lehetek-e a VB-n, természetesen majd még egyeztetések kérdése, s az orvosoknak is vastagon lesz beleszólása. Ám rajtam nem fog múlni, ezt megígérhetem.

– Beszéljünk egy kicsit Tomori Zsuzsi érzéseiről. Ilyenkor mivel erősíted magad, mi lendít át a holtpontokon, hiszen mosolyogsz, jól vagy.

– Most már igen! Az első pár nap után folyamatosan erősödtem, örültem, hogy jól sikerült a műtét, s hogy más gond nincs a térdemmel. Úgy gondolom, november közepe felé ismét visszanyerhetem a formám, mert tényleg jól és erősnek éreztem magam az alapozáskor és a kezdéskor. Ennyi idő alatt nem veszthetem el a formámat. Lelkesítenek a lányok, a barátok, a célok. Rasmussen szövetségi kapitány mondta, hogy a sors lehet egy sorozatos tesztelésnek tesz ki, amelyeket végig kell csináljak. Egyszer már csak abbahagyja…

 

 

– A trófeákat akkor már veled együtt fogjunk ünnepelni, ugye?

– Nagyon remélem!  Tavaly ez az álom teljesült, s ha egy olyan megpróbáltatásokkal teli szezon után én is felemelhettem a BL serleget, akkor idén is szeretnék a lányokkal sok-sok kupát nyerni, a szurkolóknak és persze magunknak is. Én már most is ezen vagyok, ezért dolgoztam és dolgozom.

 

 

Havassy Anna Katalin

Fotó: Győri Audi ETO KC / Győr+ Archívum

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×